Marie Nilsson Lind under en pressträff inför Så mycket bättre 2021.
Marie Nilsson Lind under en pressträff inför Så mycket bättre 2021. - Foto: Jessica Gow/TT

Ainbusksångerskan Marie Nilsson Lind död

Sångerskan och låtskrivaren Marie Nilsson Lind är död, uppger Hela Gotland. Hon blev 62 år. Det är en oändlig sorg, säger systern Hanna Hermansson till tidningen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Marie Nilsson Lind hade just gjort comeback som sångerska med trion Ainbusk X3 tillsammans med de återstående medlemmarna i Ainbusk, barndomsvännerna Annelie Roswall och Bittis Jakobsson. Deras tre konserter i Visby domkyrka var fullsatta och trion spelade även i andra kyrkor.

Vid återkomsten till Gotland avled Marie Nilsson Linds make, musikern Magnus Lind, som under en tid varit svårt sjuk, skriver Hela Gotland. Nu har familjen drabbats av dubbel sorg, berättar systern Hanna Hermansson.

Familjen gör också ett gemensamt uttalande:

"Marie Nilsson Lind (611213– 240104), vår Kicka, har på torsdagen lämnat oss och anslutit till orkestern i himlen och sin älskade Mangen. Vi ber om er respekt och hänsyn att låta oss sörja ifred".

Ainbusk började sjunga tillsammans 1983. I gruppen ingick även Marie Nilsson Linds lillasyster Josefin Nilsson och bland gruppens största hits finns "Älska mig" och "Lassie", båda skrivna tillsammans med Benny Andersson.

Hedrade systern

Josefin Nilsson avled 2016 och när Marie Nilsson Lind 2021 medverkade i "Så mycket bättre" var det för att hedra systerns minne, berättade hon för TT.

— Jag och min syster pratade mycket om det här programmet. Vi tyckte om hela grejen och vi tyckte om att det spelades in på Gotland och vi kände en väldig stolthet över vår ö, sade hon då.

Hon var medveten om att systerns öde skulle prägla hennes medverkan i "Så mycket bättre", inte minst efter den uppmärksammade boken, "Josas bok", som Marie Nilsson Lind då hade skrivit och efter SVT-dokumentären om systern, "Älska mig för den jag är".

— Josa är en stor del av allt som jag har varit med om. Vi hade svårt att älska oss själva, men lätt att älska varandra. Hon har varit så viktig för mig, och hon har trott på mig. Men nu måste jag klara av det själv, sade hon till TT.

"Generös person"

Förläggaren Martin Kaunitz som gav ut "Josas bok" sörjer Marie Nilsson Linds död.

— Det är oerhört tragiskt. Sverige har förlorat en musikalisk berättartalang. Maries anhöriga har förlorat en varm, levande och generös person.

Han framhåller också att hon verkligen lyckades nå sin publik, oavsett vilken genre hon verkade i.

— Marie hade skenbart en lite enkel stil. Men det var ju bara en tunn fernissa över ett bråddjup där hon rörde vid de stora existentiella frågorna. Hon talade för alla som som jobbar med depressiva tankar och dålig självkänsla, att det finns något där inne som man inte ska vara rädd för att plocka fram.

"Det viktiga i livet"

Bibbi Rödöö, programchef för Sommar i P1 minns Marie Nilsson Linds program från 2019 som "fantastisk bra och gripande". Även det handlade om hennes syster.

— Maries man Magnus “Mangen” Lind spelade dragspel i sommarpratet. Det var ett sådant program som får en att tappa allt annat runt omkring. Allt annat försvinner. Marie hade en väldigt fin förmåga att prata om det viktiga i livet.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om medlemmarna i Ainbusk X3.

TT
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/