Så Dålig är luften i din bil – medför flera hälsorisker

Luftföroreningarna på hårt trafikerade vägar letar sig in i våra bilar enligt en ny studie, vilket medför flera betydande hälsorisker.


Att luftkvaliteten ofta är dålig längs högt trafikerade vägar vet nog många, vilket har lett till införandet av stränga miljözoner på flera håll i Europa.

I Stockholm råder exempelvis dubbdäcksförbud på vissa gator, och år 2025 kommer endast el- och gasbilar att vara tillåtna inom ett område i stadens centrala delar.

Många av oss inbillar sig nog att luften inne i våra bilar håller en ganska bra kvalitet, men forskningen pekar på motsatsen.

Kan höja blodtrycket

Inandning av ofiltrerad luft i interiören av din bil kan nämligen leda till en betydande höjning av blodtrycket som varar i upp till 24 timmar. Det visar en ny amerikansk studie enligt Newsweek.

Blodtrycksökningen från en tvåtimmars morgontur med bil genom Seattle låg på 4,5 mmHg, och låg fortfarande kvar på närmare 4 mmHg följande morgon.

Ökningen i blodtryck var oväntat stor enligt Joel Kaufman, professor på University of Washington.

Medför flera hälsorisker

Den ökning av blodtrycket som uppmättes i studien är på samma nivå som dietära faktorer, exempelvis hur mycket salt man äter, kan resultera i.

Höjt blodtryck kan bland annat leda till hjärtproblem, stroke och njursjukdomar.

Merparten av luftföroreningarna längs hårt trafikerade vägar kommer från avgasrören på bensin- och dieselbilar, och miljözoner som förbjuder dessa bör således leda till bättre luftkvalitet inne i bilarna. 

Den stora frågan är hur snabbt miljözonerna kommer att implementeras, då de ofta möts med betydande motstånd. 

Elbilarna är dessutom fortfarande betydligt dyrare än sina bensin- och dieseldrivna motsvarigheter, och strikta miljözoner stänger således ute de med en lägre bilbudget.

Tillverkarna jobbar på problemet

En lösning som Joel Kaufman nämner för att förbättra luftkvaliteten i våra bilar är att montera så kallade HEPA-filter, som filtrerar bort 99,97 procent av partiklarna med en storlek på ner till 0,3 micrometer.

HEPA-filter är inte vanliga på bilmarknaden idag men de finns i några av Mercedes lyxigaste elbilar, exempelvis den stora sedanen EQS.

Filtersystemet är så stort att det tar upp hela utrymmet i bilens front, där andra elbilar har ett extra bagageutrymme, vilket är en del av förklaringen till varför liknande system inte är vanligare på marknaden.

/
Bil