Tesla framför återförsäljare
Tesla tampas med flera missnöjda kunder i Storbritannien - Foto: TT

Tesla levererade inte självkörning – nu dras de inför rätta

Tesla har erbjudit sina bilar med “total självkörningsförmåga” sedan 2016, men aspekter av tillvalet har blivit försenade och nu stämmer flera kunder företaget.


Mer specifikt är det enligt The Telegraph flera Tesla-kunder i Storbritannien som har börjat se rött.

Total självkörningsförmåga är den mest avancerade versionen av Teslas självkörningssystem Autopilot.

Tanken har från start varit är att bilar utrustade med Total självkörningsförmåga ska uppdateras löpande när nya funktioner blir tillgängliga och godkända för bruk på allmän väg.

Vissa av systemets tänkta funktioner är emellertid nu försenade med flera år. 

Bilar tagna från 271 fyllekörare har skickats till Ukraina

Har dragit ut på tiden

En av de mest centrala delarna av systemet som är försenad är autostyrning i stadstrafik.

Även om Total självkörningsförmåga ännu inte har alla funktioner som har utlovats är det ändå ett dyrt tillval.

I Storbritannien kostar det från hela 5 800 pund, motsvarande knappt 74 000 kronor, och i Sverige ligger prislappen på hela 77 000 kronor.

Farliga felet på Tesla – skyller haverier på ägarna

Kunder lovades leverans 2019

The Telegraph har pratat med ett flertal missnöjda kunder som har väntat i flera år på de självkörningsfunktioner de har blivit lovade och betalat för.

Flera av kunderna betalade för funktionen Total självkörningsförmåga så tidigt som 2019, och Tesla lovade att bilarna skulle kunna köra helt själva i stadstrafik innan slutet av 2019.

Detta har dock inte blivit verklighet, och en kund som The Telegraph har pratat med nådde en förlikning med Tesla i frågan efter att ha lämnat in en stämningsansökan.

Biltillverkaren fick återbetala pengarna för tillvalet och stå för rättegångskostnaderna, och notan landade på drygt 8 000 pund, motsvarande drygt 100 000 kronor.

I och med förlikningen ville Tesla att kunden skulle skriva under på att inte tala öppet om förlikningen eller hjälpa andra kunder att som vill driva liknande rättsprocesser mot företaget. Kunden vägrade dock skriva på innan dessa villkor tagits bort från förlikningen.

Tips: Så förlänger du elbilens räckvidd på vintern

Tesla stäms även i USA

Det är inte bara i Storbritannien som Tesla har problem relaterat till Total självkörningsförmåga.

I USA, där kunder som har betalat för systemet har fått tillgång till en betaversion av “autostyrning i stadstrafik”-funktionen, startades en grupptalan i september.

I grupptalan anklagas Tesla för att inte ha levererat bilar som kan köra sig helt själva, vilket är vad man har marknadsfört.

Enligt flera amerikanska medier blev svaret från Teslas advokater att “att misslyckas med att förverkliga ett långsiktigt, aspirerande mål är inte bedrägeri”, skriver The Telegraph.

Tesla tystar anställda med hemliga avtal – IF Metall rasar

Bil