Tesla framför återförsäljare
Tesla har ovanligt omfattande anställningsavtal - Foto: TT

Tesla tystar anställda med hemliga avtal – IF Metall rasar

Att ta anställning på Tesla är att förknippa med evig tystnadsplikt. Företagets avtal är också orimligt långa och komplicerade enligt IF Metall.


Uppgifterna kommer från Dagens Nyheter, som har tagit del av de avtal som svenska Tesla-anställda får skriva på vid anställning.

Avtalen är fullspäckade med juridisk text på både svenska och engelska. De är också väldigt omfattande, med en längd på mellan 40 och 70 A4-sidor.

Språket som används i avtalen uppges vara komplicerat och svårt att förstå.

Inte rimligt enligt IF Metall

Enligt Drako Davidovic, förbundsjurist på IF Metall, sticker Tesla-avtalen ut med sin längd och komplexitet, då svenska anställningskontrakt normalt sett är 4 till 5 A4-sidor långa.

– Jag som jurist har svårt att förstå och får läsa flera gånger. Det är inte rimligt, vanligt folk ska inte behöva göra en rättslig analys av sitt anställningskontrakt, säger Davidovic till DN.

Tesla begränsar Autopilot – återkallar 2 miljoner bilar

Tystnadsplikt livet ut

Det är inte bara språkbruket och omfattningen av Teslas anställningsavtal som sticker ut, utan även de sekretesskrav som de innehåller.

Nya anställda som skriver på kontraktet förbinder sig nämligen till total tystnadsplikt om företaget – inte bara under anställningsperioden, utan för all framtid.

Detta är enligt experter som DN har pratat med närmast unikt på svensk arbetsmarknad.

Björn Ferrys hårda ord – står upp för Tesla: ”Blir konstigt”

Konkurrensklausul

I avtalet står det även att en anställd inte får ta ett jobb hos en konkurrent inom sex månder, och att den som gör detta rikserar skadestånd.

Vid underskrift avsäger sig de anställda även rätten till sina immateriella rättigheter – inte bara på jobbet utan även utanför. 

– Det behöver heller inte finnas kopplingar till Tesla, de äger ändå rätten. I praktiken kan det innebära en diktsamling som någon skrivit på fritiden, säger Lena Maier Söderberg, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, till DN.

Chockpriser för service av elbilar – Tesla bryr sig inte

En utdragen strid

Turerna kring IF Metalls strejk har varit många, och mycket har skrivits om hur strejken har begränsat stöd bland de som faktiskt jobbar på Tesla.

Man kan dock spekulera över hur de omfattande och strikta avtalen påverkar de Tesla-anställdas benägenhet att ta ställning mot sin arbetsgivare.

Avtalen har dock inte hindrat IF Metall för att krångla till det för Tesla.

Sympatistrejker har bland annat lett till att biltillverkarens bilar inte lossas i hamnarna, att de inte får sina registreringsskyltar levererade av Postnord, och att sophämtningen har ställts in från deras anläggningar.

Han körde 1,9 miljoner kilometer med elbil – det gick sönder

Bil
/