Taxi Stockholm styrelseordförande
Taxi Stockholms styrelse har beslutat att förbjuda bensin- och dieselbilar. - Foto: Taxi Stockholm

Taxi Stockholm satsar på elbilar: Förbjuder bensin och diesel

Stockholmsregionens största taxibolag Taxi Stockholm ska satsa på elbilar, och stoppar snart inköpen av bensin- och dieselbilar till sin taxiflotta.


Beslutet att stoppa inköp av nya bensin- och dieselbilar till taxiflottan togs av Taxi Stockholms styrelse under november.

Från den 1 april 2024 är således rena elbilar det enda alternativet för taxibolaget.

Man har även beslutat att stoppa köp av så kallade storbilar under nästa år, då man menar att det inte finns några bra alternativ som är utsläppsfria i klassen.

Krocktestet avslöjar: Populär suv livsfarlig för barn

En snabb utveckling

Övergången mot en helt eldriven taxiflotta går snabbt för Taxi Stockholm.

Så sent som i juni förra året bestod flottan endast till 4 procent av rena elbilar. I dagsläget ligger siffran på 35 procent.

– Vi förstår att våra kunder och samarbetspartners förväntar sig mer än bara en bekväm och säker resa. De önskar även att göra ett miljövänligt val. Genom att endast tillåta emissionsfria fordon i vår flotta, visar vi att dessa förväntningar tas på allvar. Som den största enskilda aktören i Stockholmsregionen har vi ett ansvar, säger Taxi Stockholms styrelseordförande Dimitrios Nikopoulos.

Här är mannen med 800 000 kronor i obetalda parkeringsböter

Miljözoner på ingång

Att Taxi Stockholm nu väljer att gå över helt till elbilar går också i linje med de striktare miljözoner som införs i Stockholm redan nästa år.

I slutet av 2024 ska en miljözon klass 3 implementeras i ett område i centrala Stockholm.

Inom miljözonen kommer endast bilar som drivs med el eller gas vara välkomna, vilket bland annat stänger ute taxibilar som går på bensin eller diesel från en central del av stadskärnan.

Bilar från 271 fyllekörare har skickats till Ukraina

Inga elbilar från Tesla

En tillverkare som man dock inte köper bilar från i dagsläget är Tesla, då man pausade sina inköp från tillverkaren vid starten av IF Metalls pågående strejk mot företaget.

– För oss på Taxi Stockholm är vikten av kollektivavtal och rättvisa anställningsvillkor viktigt. Vi har valt att pausa inköpen av Tesla-bilar för att visa vårt ställningstagande gällande kollektivavtal, sade Pernilla Samuelsson, tillförordnad vd på Taxi Stockholm, i ett pressmeddelande.

Tesla levererade inte självkörning – nu dras de inför rätta

Bil