Dodge Ram 2500 HD
Cummins anklagas för att ha fifflat med avgasreningen i pickisar av märket Ram - Foto: Stellantis

Ny dieselskandal i USA – böter på 2 miljarder dollar

År 2015 ertappades Volkswagen med att ha fuskat med utsläppen på sina dieselbilar, och nu har en ny dieselskandal blossat upp i USA.


Skandalen gäller Cummins, som bland annat tillverkar dieselmotorer till Stellantis pickupmärke Ram.

Turerna kring det påstådda fusket har varit många, och nu har företaget nått en rekorddyr förlikning med den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA.

Enligt The Drive uppskattar företaget att förlikningen totalt kommer att kosta över 2 miljoner dollar.

Accepterar inte ansvar

Företaget hävdar att “inga bevis på att någon har agerat i ond tro och accepterar inte att man har gjort fel”, i ett officiellt uttalande.

Trots detta har man gått med på att betala summan, som är det största civilrättsliga bötern någonsin under luftkvalitetslagen Clean Air Act.

Tesla gör det igen: Dumpar priserna på mest sålda bilarna

Intresset för dieselbilar skjuter i höjden – elbilarna tappar

System som lurade utsläppstesterna

Grunden till anklagelserna är att Cummins ska ha monterat system ämnade att lura de amerikanska utsläppstesterna på nästan en miljon Ram-pickuper av modellerna 2500 och 3500 mellan 2013 och 2023.

Detta ska ha lett till utsläpp av tusentals ton skadliga kväveoxider, som både kan leda till försurning i naturen och förvärra, eller till och med orsaka, astmasymptom.

Utöver att acceptera bötern har företaget också förbundit sig att återkalla 600 000 fordon för att åtgärda deras avgasrening.

Trots det rekordhöga bötesbeloppet indikerar Cummins i uttalandet att det kommer att ha en bestående inverkan på bolagets finansiella ställning.

Att tanka diesel i bensinbilen – ett dyrbart misstag?

Nu kan dieselbilarna öka i värde – tack vare billigare diesel

Bil