Strejk hos Tesla
Strejken mot Tesla börjar skörda jobb hos svenska bolag - Foto: Jessica Gow/TT

Tesla-strejkens offer – nu förlorar svenskar jobbet

Konflikten mellan IF Metall och Tesla har blivit långdragen, och nu börjar den skörda offer på den svenska arbetsmarknaden.


Hydro Extrusion Sweden AB är ett energi- och aluminiumföretag som bland annat tillverkar aluminiumprofiler till bilindustrin.

En av kunderna är Tesla, och nu varslar man 20 anställda vid fabriken i Vetlanda med anledning av IF Metalls strejk mot företaget.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rondelletikett: vem är du i cirkulationsplatsen?

Föremål för sympatistrejk

Anledningen till varslet är att en del av företagets produktion är föremål för en blockad, efter att företaget drogs in i en sympatistrejk mot Tesla i november.

– Grunden är att vi drogs in i konflikten trots att vi inte är en part i den, säger Jonas Bjuhr, vd på Hydro Extrusion, till SVT.

Jonas Bjuhr säger också att varslet är kopplat direkt till konflikten runt Tesla.

Så försökte Bill Gates smuggla in dröm-Porschen i USA

Ville undvika varsel

Hydro Extrusions ambition har sedan strejken drog i gång varit att undvika varsel, men man uppger att situationen är mycket utmanande.

Man uppger också att konflikten kan få större konsekvenser för företaget om den fortsätter.

Intresset för dieselbilar skjuter i höjden – elbilarna tappar

Hade inte behövt varsla enligt facket

Enligt IF Metall hade Hydro Extrusion inte behövt varsla någon, då man har erbjudit konfliktersättning till företaget för de drabbade anställda.

Enligt Veli-Pekka Saikkälä, som är avtalssekreterare på IF Metall, kan det handla om att företaget är satt under hård press av Tesla som vill pressa fackförbundet att lyfta blockaden. Det säger avtalssekreteraren till Dagens Arbete.

Bilar med körförbud exporteras illegalt – hamnar i Afrika

Bil