Bilar från populära märken
Vissa bilmärken har betydligt mer lojala ägare än andra - Foto: Marcus Berggren/Tesla/William Koitrand

Vilket bilmärke har de mest trogna ägarna? Här är svaret

Det finns de som gång på gång köper bilar från samma tillverkare, och ett bilmärke har med råge de mest trogna ägarna. Kan du gissa vilket?


Olika bilmärken har ofta ett antal specifika karaktärsdrag som formar ägarupplevelsen av deras modeller. Det kan handla om allt ifrån praktiska egenskaper, formspråk eller kvalitetskänsla.

Det kan även handla om den service som verkstäder och återförsäljare erbjuder, eller hur pålitliga bilarna är.

När vissa personer har hittat ett bilmärke som passar deras behov, tycke och smak väljer de ofta att hålla sig lojala till just det märket.

I slutet av förra året beställde begagnathandlaren Kamux en undersökning för att se hur lojala svenska bilköpare är till olika märken.

Bilägare? Här är enkla misstagen som ger dig dyra böter i vinter

Många stjärnor för Mercedes

Det finns ett märke som sticker ut ordentligt i undersökningen, och det är Mercedes-Benz.

Av Mercedes-ägarna i studien uppger hela 48 procent att man är antingen ganska eller helt trogna sitt favoritmärke. Hela 17 procent av de som i dag äger en Mercedes kan inte alls tänka sig att köpa från ett annat märke nästa gång de byter bil.

Andraplatsen på listan besitts av den relativa nykomlingen Tesla. 14 procent av Tesla-ägarna säger sig helt ovilliga att byta bilmärke.

Av hela befolkningen är det endast 4 procent som inte alls kan tänka sig att byta bilmärke.

Sveriges bilpark blir allt äldre – ett problem för miljön

Värre för Mitsubishi och Dacia

De bilägare i landet som är allra minst märkestrogna är de som kör Mitsubishi och Dacia, där 52 respektive 61 procent uppger att de inte över huvud taget är märkestrogna.

Den i särklass vanligaste anledningen som anges för att vara märkestrogen är att man är väl bekant med sitt favoritmärkes bilar och dess egenskaper.

Hela 72 procent av de svarande anger att detta är den viktigaste faktorn för att vara trogen sitt favoritmärke.

Denna 80-åriga dam korsade Afrika i en Toyota Corolla

Kan Mercedes hålla ledningen?

Med detta i åtanke kan man spekulera i huruvida Mercedes kommer att behålla sin åtråvärda mängd lojala ägare. I vår erfarenhet har märkets bilar nämligen förändrats ganska drastiskt under de senaste åren.

De nyare modellerna framstår inte som lika genomarbetade som äldre årgångar. Interiörerna har också blivit plastigare och MMI-systemen är tungrodda med krångliga touchkontroller och ändlösa menyer.

Mercedes berömda pålitlighet verkar inte heller vara vad den en gång var. Amerikanska Consumer Reports klassade Mercedes som det minst pålitliga märket i USA år 2022.

Fem dyraste nya bilarna - kostar som 1 700 Tesla

Bil