Unga vill skaffa bil
Vi får ofta höra att unga inte bryr sig om bilar, men så är inte fallet - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hör och häpna: Bilar fortfarande viktiga för unga

Vi får ofta höra att unga blir allt mindre bilintresserade, men enligt en ny studie ser dock många unga fortfarande bilen som viktig.


Under de senaste åren har det ofta påståtts att unga människor blir allt mindre intresserade av att ta körkort eller äga en bil.

Organisationen FIA släppte under torsdagen sin första studie över unga människors åsikter och tankar kring bilar och transportlösningar, och resultaten ger en något annorlunda bild.

Därför är Toyota Prius en favorit i extremkalla Mongoliet

Majoriteten har körkort

I studien tillfrågades 9 000 personer med en ålder på mellan 16 och 25 år från USA, Tyskland, Kina, Indien, Mexiko, Argentina och Spanien.

Av respondenterna hade 51 procent körkort för bil, medan 33 procent hade körkort för motoriserade tvåhjulingar. 33 procent av de som inte hade körkort uppgav att de planerar att skaffa ett inom de kommande fem åren.

Att det är ett viktigt steg i livet att skaffa bil höll över hälften av ungdomarna i studien, hela 56 procent, med om till fullo. 54 procent uppgav att bilen är en form av egen bubbla eller förlängning av hemmet, medan 40 procent uppgav att bilägande är en nödvändighet.

Tonåring krockade – åtalas för 48 trafikbrott

Unga gillar hållbarhet

Studien pekar dock inte nödvändigtvis på att bilägandet i sig är det viktigaste för ungdomarna, utan att de snarare vill ha tillgång till säker, smidig och hållbar transport.

För runt 60 procent av de svarande är bilen nödvändig för att ta sig till jobbet, skolan eller tjänster som affärer eller sjukhus.

38 procent av de svarande ville ha säkrare kollektivtrafik och 28 procent tyckte att kollektivtrafiken borde bli mer hållbar.

51 procent vill ha förbättrad tillgänglighet till bilägande, och 48 procent vill ha bättre tillgång till delade transportlösningar, exempelvis hyrskotrar och bilpooler.

Rondelletikett: vem är du i cirkulationsplatsen?

Vill vara med och bidra

Ungdomarna är också intresserade av att vara med och skapa denna säkrare och mer hållbara framtid.

45 procent är eller vill vara aktivt involverade i att forma framtidens transportlösningar, och hela 54 procent är eller vill vara aktivt involverade i utvecklandet av hållbara transportalternativ.

Intresset för dieselbilar skjuter i höjden – elbilarna tappar

Bil