Porsche
Förbudet mot fossilbilar 2035 kan skjutas upp - Foto: Jae C. Hong/TT

Porsche-toppen: Förbudet mot fossilbilar kan skjutas upp

I EU kommer försäljning av nya fossilbilar vara förbjudet från 2035, men Porsches finanschef tror att säljstoppet kommer att skjutas upp.


EU har bestämt att inga nya bilar med förbränningsmotor ska säljas inom unionen efter 2035.

Under avtäckningen av nya eldrivna Porsche Macan som Lutz Meschke, finanschef på Porsche, med spaningen att EU:s nuvarande tidsplan inte ser ut att hålla.

– Det är många diskussioner just nu rörande slutet för förbränningsmotorn, sade Meschke i en intervju med Bloomberg. – Jag tror att det kan bli försenat, fortsatte han om säljstoppet.

Experterna larmar: Sverige har för få elbilsladdare

Elbilar säljer för dåligt

Den främsta anledningen till att Meschke tror att säljstoppet skjuts upp är att elbilarna har stött på betydande motgångar den senaste tiden, och att målet därför blir svårt att nå.

Framför allt handlar det om att elbilarna säljer sämre nu än för något år sedan, efter att slopade subventioner och högre levnadskostnader har lett till att folk helt enkelt inte har råd med de dyra bilarna.

Meschke hävdar att det inte är några problem för premiummärken som Porsche att sälja elbilar utan subventioner, men att det kan bli svårare för märken i volymsegmentet.

Av den anledningen tror han att det är dumt att ta bort subventionerna från detta segment.

Porsche visar nya Macan som ren elbil

Säljstopp skjuts på framtiden

Att förbud mot försäljningen av bilar med förbränningsmotor skjuts på framtiden har redan inträffat på vissa håll.

I Storbritannien hade man exempelvis tidigare ett mål om att fasa ut fossilbilarna redan 2030, men precis som EU siktar man nu på att få förbudet till stånd till 2035.

Toyota: Elbilar tar max 30 procent av marknaden

Kan gynna Porsche

Lutz Meschke tror att subventioner kan komma att återintroduceras på många håll, beroende på hur försäljningen av elbilar utvecklas framöver.

Om förbudet mot att sälja fossilbilar skjuts på framtiden kan det rimligtvis gynna Porsche, som har byggt mycket av sitt varumärke på att bygga bensindrivna sportbilar.

Den tyska biltillverkaren har dock sagt att man planerar att man planerar att gå över till ett helt nästan eldrivet modellprogram under de kommande åren.

Undantaget är märkets klassiska sportbil 911, som fortsatt kommer att erbjudas med förbränningsmotor.

Elon Musk: Kinesiska elbilar kommer “krossa” konkurrenterna

Bil