Lucid Air elbil
Brittiska ägare av elbilar får dras med dyra försäkringar - Foto: Marcus Berggren

Prischock: Här skjuter försäkring för elbilar i höjden

Försäkringar på elbilar har skjutit i höjden i Storbritannien, och en elbil är nu dubbelt så dyr att försäkra som en bensinbil.


En elbil har ofta betydligt lägre löpande bränslekostnader än en motsvarande bensin- eller dieselbil, vilket kan göra den till ett vettigt val rent ekonomiskt.

Kalkylen kompliceras dock av att elbilar ofta är betydligt dyrare i inköp än sina fossildrivna motsvarigheter, och på vissa håll kan även försäkringskostnaderna göra elbilen svårare att räkna hem.

Nu rapporterar Bloomberg att försäkringspremierna för elbilar steg med hela 50 procent i Storbritannien under 2023, och att elbilarna nu är nästan dubbelt så dyra att försäkra som motsvarande bensin- och dieselbilar.

Tesla planerar billig elbil – ska lanseras nästa år

Elbilar är dyra att reparera

Försäkringsbolag i landet uppger enligt Bloomberg att det inte är mycket man kan göra åt utvecklingen, och säger att premierna styrs av kostnaden och frekvensen på reparationerna.

Enligt försäkringsbolagen är reparationerna på elbilar i snitt 35 procent dyrare än motsvarande reparationer på bensin- och dieselbilar.

Den genomsnittliga årliga försäkringspremien på en elbil i Storbritannien låg vid slutet av 2023 på hela 1 344 pund, motsvarande nästan 18 000 kronor.

– Du har allt längre reparationstider, du har priserna på delarna som ökar, och du kommer troligtvis se fler elbilar som löses in då andrahandsvärdena är särskilt låga för tillfället, sade Carl Shuker på försäkringsbolaget Howden Group Holdings till Bloomberg.

Hertz överger sina elbilar – för dyra att reparera

Pressad marknad för elbilar

De dyra försäkringspriserna är en av flera faktorer som sätter press på marknaden för elbilar i Storbritannien, då landet precis som resten av Europa går igenom en ekonomiskt påfrestande period för många hushåll.

Precis som i Sverige har försäljningen av elbilar börjat sakta ned under de senaste månaderna, och detsamma gäller utbyggnaden av laddnätverket.

I Storbritannien växte inte heller elbilarnas andel av den totala bilmarknaden under 2023 jämfört med 2022, vilket kan indikera ett minskat intresse i biltypen från konsumenter.

Intresset för dieselbilar skjuter i höjden – elbilarna tappar

Halva priset på trängselskatt – för elbilar

Bil