Suvar och parkering
Paris-borna sätter ner foten mot suvarna - Foto: Michel Euler/TT

Staden röstar nej till suvar – tredubblar priset på parkering

Stora suvar tar upp mer plats och orsakar mer utsläpp, och nu har invånarna i Paris röstat för att de ska betala mer för parkering.


I helgen hölls en folkomröstning i Paris kring parkeringsavgifter i staden, som indikerar att Paris-borna har fått nog av de allt större suvar som har varit på modet de senaste åren.

Man röstade nämligen igenom ett förslag om att tredubbla parkeringspriserna för stora bilar, som nu kommer att få betala 18 euro i timmen i stadskärnan och 12 euro i timmen i resten av staden.

Livsfarligt: Vägräcken ingen match för tunga elbilar

Gäller inte bara suvar

Även om man kan anta att den ökade populariteten av suvar till stor del ligger bakom förslaget, är det inte bara suv-förare som kommer att få betala mer för parkering.

Hur mycket man ska betala för parkering kommer i stället bero på bilens vikt, och de dyrare avgifterna kommer att gälla fossildrivna bilar som väger över 1 600 kilo.

Elbilar är som bekant i regel tyngre än sina traditionellt drivna motsvarigheter, och beläggs därför med de högre avgifterna först när de väger över 2 000 kilo.

Ikoniskt märke från Italien återuppstår – med ny elbil

Skralt deltagande i omröstningen

I omröstningen fick förslaget om tredubblade parkeringsavgifter för stora bilar fick 54,55 procent av rösterna, med ett röstningsdeltagande på bara 5,7 procent.

Det är inte den första gången som en trafikrelaterad omröstning i Paris lider av ett skralt deltagande. 

I april förra året hölls det en omröstning om att förbjuda hyrbara elsparkcyklar från stadens gator där bara 7 procent av väljarna valde att rösta. Även då gick förslaget igenom.

Norsk Tesla kraschade i havet – räddades av bastuflotte

Priserna gäller inte alla

De höjda parkeringsavgifterna för tunga fordon väntas påverka runt 10 procent av Paris fordonsflotta, enligt den vice borgmästaren med ansvar för transportfrågor David Belliard.

De högre priserna kommer inte att gälla för boende- eller handikapparkering. Även taxiförare, sjukvårdare och hantverkare undantas.

Planen är att de nya parkeringspriserna ska införas i september i år.

Biltillverkare backar om elbilar – satsar på hybrider

Bil