Självkörande bil fyrverkerier
Självkörade bilar blir allt vanligare, och allt mer hatade, i Kalifornien - Foto: Waymo/Muhammad Sajjad/TT

Folksamling attackerar självkörande bil – med fyrverkerier

I Kalifornien testas experimentella självkörande bilar i trafiken, och efter flera omskrivna olyckor verkar vissa invånare ha fått nog.


Den som tillbringar tid i Los Angeles eller San Francisco kommer förr eller senare att stöta på en helt självkörande bil.

Bilarna är försedda med en mängd klumpiga kameror och sensorer, och det sitter ofta ingen bakom ratten. Många invånare har emellertid blivit trötta på att deras städer har förvandlats till ett testlaboratorium för denna nya teknologi.

Nyligen gick en självkörande taxi en bråd död till mötes efter att ha blivit vandaliserad.

Teslas hemlighet: Tjänar miljarder på andra biltillverkare

Vandaliserad av upprörd folksamling

Bilen, som var en Jaguar I-Pace ägd av företaget Waymo, vandaliserades i helgen i San Francisco av en upprörd folksamling, rapporterar Automotive News Europe.

Flera personer uppges på lördagskvällen ha omringat bilen som körde genom stadens Chinatown-distrikt, under firandet av det kinesiska nyåret.

Brandkåren i San Fransisco lade upp en bild på den förstörda bilen på X - Foto: San Fransisco Fire Department/X

Enligt vittnen började det med att någon hoppade upp på bilens huv och hade sönder framrutan. Strax efteråt stod flera personer och slog sönder sidorutorna med skateboards, medan andra klottrade på bilen.

Bilen börjar sedan brinna och bilder från händelsen visar hur den snart var övertänd.

Elbilar är dyrare att försäkra i Sverige – här är anledningen

Ingen kom till skada

Enligt Waymo berodde branden på att någon kastat in en nyårsraket i bilen, som blev totalförstörd. Som tur är kom inga personer till skada i branden.

– Fordonet transporterade inte några åkande och inga personskador har blivit rapporterade. Vi jobbar nära med lokala säkerhetsmyndigheter för att reagera på situationen, sade företaget i ett uttalande. Man vet inte vad som föranledde attacken.

San Francisco-polisen utreder orsaken till branden, och i dagsläget har ingen arresterats.

Att byta batteri i en elbil är dyrt: Hur lång är livslängden?

Efter en rad olyckor

Det är inte första gången som en självkörande bil attackeras i Kalifornien, men aggressiviteten av denna attack kan vara en indikation på en ökad irritation hos allmänheten.

Opinionen har svängt emot de förarlösa bilarna på senare tid efter ett antal trafikolyckor.

I slutet av förra året skadades en fotgängare allvarligt efter att ha blivit påkörd och släpad flera meter på gatan av en av General Motors självkörande Cruise-bilar. 

För en dryg vecka sedan kolliderade en Waymo-taxi med en cyklist i San Francisco, vilket resulterade i lättare personskador.

Byta batteri i en gammal elbil – så dyrt kan det bli

Bil