Batteri elbil
Det är svårt att säga hur länge batteriet i en elbil kommer att hålla - Foto: Volkswagen

Att byta batteri i en elbil är dyrt: Hur lång är livslängden?

Rädslan för att behöva byta batteri i en elbil är befogad då det kan bli väldigt dyrt. Att räkna ut livslängden är dock inte det lättaste.


Den som köper en sprillans ny elbil med flera års garanti kanske inte oroas av batteriets livslängd, men när samma bil når begagnatmarknaden blir situationen en annan.

Att byta batteri i en gammal elbil kan i vissa fall kosta flera gånger bilens värde, och köpet av en sådan innebär således en betydande risk om man inte kan avgöra hur batteriet mår.

Volvos elbilar slår Tesla: Högre förtroende hos svenskarna

En svår nöt att knäcka

Vissa företag på den svenska marknaden erbjuder batteritester på de begagnade bilar som man säljer, men frågan är hur pålitliga dessa egentligen är.

Att uppskatta hur mycket liv som finns kvar i batteriet är inte det lättaste enligt Scott Case, som är vd på Recurrent – ett företag specialiserat på räckviddsanalys.

– Det är inte så enkelt som att bestämma ”hur mycket” som finns kvar i batteriet. Det är mer komplext än så, säger Scott Chase till Automotive News.

Teslas hemlighet: Tjänar miljarder på andra biltillverkare

Beror på användaren

Alla batterier åldras med tiden och beroende på hur de används, och man kan därför inte förvänta sig samma räckvidd från sin fem år gamla elbil som när den var ny.

De tester som i dagsläget utförs på batterierna mäter batteriets återstående kapacitet, och ger därför en bild av hur det har åldrats hittills.

Enligt Scott Chase ger detta dock inte en indikation av batteriets faktiska livslängd, då detta påverkas av ett antal ytterligare parametrar. Hur batteriet används framöver, hur det laddas och i vilka temperaturer som bilen används spelar in.

Byta batteri i en gammal elbil – så dyrt kan det bli

Tesla bekräftar: Uppdaterad Model Y kommer att dröja

Bil