Fisker
Problemen fortsätter för Fisker - Foto: Fisker

Fisker får varning: Kan sparkas ut från börsen

Problemen fortsätter att hopa sig för elbilsmärket Fisker, som nu har varnats om att det riskerar att avnoteras från New York-börsen.


Elbilstillverkaren, döpt efter sin grundare och vd Henrik Fisker, tillkännagav i fredags att man hade mottagit en varning från New York Stock Exchange.

Det handlar om att företagets aktie har haft en stängningskurs på under 1 dollar över 30 handelsdagar i rad.

Detta är ett brott mot börsens regler, och företaget hotas därför nu av avnotering.

Hårda kritiken: Svenska miljökrav bland de sämsta i EU

Fisker har 6 månader på sig

Fisker förtydligar att regelbrottet inte kommer att leda till en omedelbar avnotering, utan man har nu sex månader på sig att få upp aktiepriset på en godkänd nivå.

Företag löser ofta problemet genom en omvänd aktiesplit, vilket innebär att man minskar antalet aktier i företaget genom att slå ihop aktier med varandra.

Detta resulterar i att varje enskild aktie får ett högre värde utan att företaget som helhet måste öka i värde.

Elbilen som tappat mest i värde – Audi och Nissan i botten

Problemen hopas

Varningen från börsen är ett av de senaste i en lång rad problem för företaget, som den senaste tiden har haft problem med att leverera bilar till sina kunder.

Under 2023 tillverkade man drygt 10 000 exemplar av den nya elbilen Ocean, vilket är mindre än en fjärdedel av företagets mål. Av dessa levererade man bara 4 700 innan årets slut.

På fredagen kom också beskedet från den amerikanska myndigheten NHTSA att man har startat en ny utredning mot företaget, efter rapporter från flera Ocean-ägare av att bilen kan rulla iväg okontrollerat.

Kör du norrut under sportlovet? Så ska du packa bilen

Så påverkas ditt humör av att köra elbil

Bil