Mest ekonomiska bilarna
Enligt Kvd är hybrider billigare att äga än elbilar - Foto: Kia/Toyota/Tesla/Volkswagen

Hybrider utklassar elbilar: Är betydligt billigare att äga

Att äga en bil är ett förhållandevis dyrt nöje, och att välja rätt bil kan spara tusenlappar. Här är de mest ekonomiska bilarna att äga.


Inköpspris, skatt och försäkring är bara några delar av den totala kostnaden för din bil. Kvdbil har analyserat de 15 mest populära bilmodellerna på begagnatmarknaden för att se hur mycket de egentligen kostar att äga.

I analysen har man räknat med samtliga utgiftsposter för bilarna, inklusive dolda kostnader som värdeminskning. Man har tittat på bilar av modellår 2019 till 2021 med upp till 4 500 mil på mätaren, och har baserat kalkylen på tre års ägande.

Bästa spartipset: Bilvalet som kan spara tusenlappar

Värdeminskning den stora boven

Den allra mest ekonomiska bilen att äga är enligt undersökningen lilla Toyota Yaris 1,5 Hybrid, med en uppskattad månadskostnad på bara 3 592 kronor.

Bilen är inte bara billig att försäkra, skatta och tanka, utan dras även med minimal värdeminskning. En tre år gammal Toyota Yaris Hybrid går i dag loss på runt 160 000 kronor, och väntas vara värd runt 118 000 kronor om tre år. Detta representerar ett värdetapp på drygt 40 000 kronor.

På andra, fjärde och femte plats finner vi laddhybriderna Kia Niro PHEV, Kia Optima PHEV och Volkswagen Passat GTE, medan tredjeplatsen ockuperas av bensinbilen Volkswagen Golf Sportscombi.

Att Kia Niro PHEV är mer ekonomisk att äga än Volkswagen Golf beror på dess lägre bränsleförbrukning, trots att Golfen inte tappar i värde lika snabbt.

Veckans testbil: Vem ska köpa nya Mercedes CLE?

Elbilar dyrare att äga

En intressant detalj med listan är att inga elbilar finns med bland de mest ekonomiska bilarna, trots att de har betydligt lägre bränslekostnader.

Problemet för elbilarna är att de ofta dras med hög värdeminskning och försäkring.

Under de premisser då Toyota Yaris väntas tappa drygt 40 000 kronor i värde väntas en  Tesla Model 3 Long Range tappa 114 000 kronor – nästan tre gånger så mycket.

Teslan väntas också kosta hela 24 525 kronor att försäkra under de tre åren, att jämföra med 7 190 kronor för Kia Niro PHEV som är den billigaste bilen i sammanställningen att försäkra.

Problematiska Polestar skjuts över på Volvo Cars aktieägare

De fem bilarna med lägst månadskostnad

Bilmodell

Månadskostnad

1. Toyota Yaris 1.5 Hybrid (116 hk)

3 592 kr

2. Kia Niro PHEV (141 hk)

3 888 kr

3. VW Golf 1.0 TSI Sportscombi (115 hk)

4 344 kr

4. Kia Optima 2.0 GDI PHEV (205 hk)

4 364 kr

5. VW Passat GTE Sportscombi (218 hk)

4 699 kr

Kasst krockskydd på nya bilar: Modellerna du bör undvika

Bil