Aston Martin månen
Vad kan vara mer exklusivt än en utomjordisk lack? - Foto: Aston Martin

Han lackar bilen med stoft från månen – kan kosta 41 miljoner

En påkostad lack är ofta bland det dyraste tillvalen man kan göra på en bil, och för de dyraste lackerna från märken som Audi, BMW och Porsche kan man få betala både fem- och sexsiffriga belopp. Har man riktigt mycket pengar kan man dock gå långt mycket längre än så.


För den kanske dyraste lacken någonsin på en bil står den indisk-amerikanske bilsamlaren Kris Singh.

Singh äger superbilar från några av världens mest exklusiva märken, som Koenigsegg, Pagani och Lamborghini.

När det 2018 blev dags för samlaren att välja lack på sin Aston Martin Valkyrie slog han verkligen på stort.

F1-stjärnans stulna Ferrari återfunnen efter 28 år – i Japan

En av världens mest extrema bilar

Aston Martin Valkyrie är märkets mest extrema modell på länge, med en V12-motor på 6,5 liter som tillsammans med ett hybridsystem ger en effekt på 1 176 hästkrafter.

Upplagan är begränsad till 150 exemplar och prislappen ligger på över 30 miljoner kronor – innan man väljer till några av de många och dyra tillvalen.

Kan man ha roligare i en bil? Vi kör på is med Mercedes

Köpte sten från månen

Singh bestämde sig för att hans Valkyrie skulle skimra mer än alla andra exemplar av bilen.

I ett inlägg på Instagram avslöjade han därför redan år 2018 att han hade köpt sig en sten från månen att blanda in i färgen.

En del av motivationen bakom att lacka bilen med månsten ska enligt inlägget vara att Singh på grund av vetenskapens begränsningar inte har möjlighet att bli den första mannen att köra bil på månen.

Med tanke på att detta hände redan under Apolloprogrammet på 70-talet hade han dock ändå varit något sen på bollen.

Kan kosta 41 miljoner

Lacken som månstenen ska blandas in i är en röd kulör som man döpt till Karosserie Lunar Red. Vad prislappen för det exklusiva lackeringsjobbet ligger på har Singh inte avslöjat, och det är inte heller helt klart varifrån han har fått sin månsten.

Enligt beräkningar gjorda av Jalopnik bör det gå åt ungefär 85 gram nermald månsten för att lacka en bil stor som en Valkyrie. Kostnaden för den mängden riktig sten från månen uppges kunna ligga på smått ofattbara 41 miljoner kronor, vilket är mer än grundpriset på själva bilen.

Vive la France! Nya Renault 5 får baguette-hållare

Troligtvis betydligt billigare

Efter efterforskningar av Jalopniks Jason Torchinsky har emellertid aldrig dessa mängder månmaterial hamnat i allmänhetens händer – varken från de amerikanska eller sovjetiska mån-expeditionerna.

Det mest troliga är därför enligt Torchinsky att det handlar om en meteorit från månen som Singh har lagt beslag på.

Priset för 85 gram mån-meteorit ligger på runt 880 000 kronor. Fortfarande långt ifrån billigt, men samtidigt betydligt mer överkomligt än 41 miljoner kronor.

Av Kris Singhs Instagram-konto att döma har han ännu inte fått sin Aston Martin Valkyrie, men färgen ska vara blandad hos företaget Karosserie.

Modellserien har dragits med kraftiga förseningar, och det är först under det senaste året som kunderna har börjat få sina bilar levererade.

Nya Tesla Roadster är på gång: En elbil med raketmotor

Bil