Det lönar sig inte att bråka med en eventuell biltjuv.
Det lönar sig inte att bråka med en eventuell biltjuv. - Foto: Henning Bagger/Scanpix/Pawel Flato/TT

Polisen vädjar: Låt tjuven sno din bil

Bilstölder är ett olustigt förfarande och har blivit ett allt större problem i stora delar av världen. Nu uppmanar polisen i Kanada att låta tjuven sno din bil om situationen kräver det.


Det är polisen i Toronto som kommunicerat att om någon försöker sno ens bil är det bäst att helt enkelt låta tjuven ta bilen.

Sverige tar täten: Har säkraste vägarna i EU

En fråga om säkerhet

”För att minimera risken att bli attackerad i ens hem ska man lämna bilnyckeln vid framdörren. Anledningen är att tjuvar bryter sig in för att de vill ha bilnyckeln, inget annat”, förklarade konstapel Marco Ricciardi för blogTO, en kanadensisk nyhetsblogg.

Anledningen är som sagt säkerhetsrelaterad och samma rekommendation gäller världen över för liknande brott. Det är helt enkelt inte värt det att riskera ens hälsa eller liv.

Bilar och annat ha-begärligt gods är försäkrat och i slutet av dagen är det bara saker och prylar.

Vi synar nya Volkswagen ID.3 GTX: Dags för en rolig elbil?

Ett genuint problem

Bilstölderna i Toronto har blivit så allvarliga att New York Times skrev en artikel om det hela.

Medan vissa Toronto-bor väljer att lämna sina bilar olåsta i hopp om att slippa få rutan krossad har andra valt att göra sitt yttersta för att inte få bilen snodd.

En ägare av en Honda CR-V har installerat två larmsystem, en spårare, fyra Apple AirTags och har sin nyckel i en behållare som blockerar signaler.

På uppfarten har vederbörande installerat rörelsesensorer för lampor, fyra hjulbojor – en på varje hjul – ett rattlås, och en pelare på uppfarten för att ingen ska sno bilen.

Allt det för en Honda CR-V, vilket är ett kvitto på hur allvarlig situationen är.

Exakt vad kanadensiska polisen gör för att stävja bilbrottsligheten är oklart, men det verkar inte direkt vara tillräckligt. 

Tesla saknar förtroende: Sämre än SJ och Postnord