Fisker
Elbilen Fisker Ocean - Foto: Fisker

Kalldusch: Elbilen tappade 70 procent i värde på två månader

Bilar tappar vanligtvis i värde ju äldre de blir, och värst tenderar värdetappet vara när bilen är ny. Vissa bilar tappar dock i värde snabbare än andra. Vad sägs om en elbil som tappat över en halv miljon, motsvarande knappt 70 procent av sitt nypris, på bara två månader?


Den amerikanska webbsidan Edmunds, som tillhandahåller statistik och information om nya bilar, har för vana att köpa in testbilar för att utvärdera hur de är att äga över tid.

I januari köpte man ett fullutrustat exemplar av elbilen Fisker Ocean för drygt 69 000 dollar, motsvarande runt 742 000 kronor.

Två månader senare har man fått bilen värderad, och värdetappet är minst sagt häpnadsväckande.

Så skyddar du framrutan mot stenskott

Det stormar för Fisker

Att Edmunds Fisker Ocean har tappat rejält i värde är egentligen inget konstigt, då Fisker har mötts av rejäla motgångar under de senaste veckorna.

Bilarna dras med mjukvaruproblem, företagets aktie har avnoterats från börsen och det ryktas om att en konkurs är nära förestående.

För att snabbt få in pengar har man också chocksänkt priset på sprillans nya Fisker Ocean, med mellan 14 och 27 tusen dollar beroende på utförande.

Ska Saab som bilmärke komma tillbaka? Ägaren ger besked

Tappat halv miljon i värde

Edmunds fick sin Fisker Ocean värderad av bilhandelskedjan Carmax när den hade rullat 680 mil.

Prisförslaget man fick var 21 000 dollar, motsvarande runt 225 000 kronor. Det betyder att bilen tappat nästan 70 procent, eller drygt en halv miljon kronor, av sitt värde på bara två månader.

Enligt Edmunds brukar en bil vanligtvis tappa 20 procent av sitt värde under det första året, och 15 procent om året varje år efter det. Detta betyder att Edmunds har upplevt hela fem år av värdeminskning på bara två månader.

Beteendet som 8 av 10 stör sig på i trafiken

Svenska uppfinningen irriterar bilförare: Men hyllas i Europa

Bil