Twingo elbilen
Nya Twingo bär klara drag av originalet från 90-talet - Foto: Renault

Trendiga elbilen Twingo ska kosta 200 000 kronor – i Europa

Renault har tidigare visat ett koncept av nästa generation av småbilen Twingo, som ska vara en ren elbil med en design inspirerad av originalet från 90-talet. Produktionen av elbilen ska vara igång om två år, och man siktar på en prislapp på runt 200 000 kronor.


Renaults nya elbils-division Ampere ska ha påbörjat designen av den nya elbilen Twingo, enligt källor som Reuters har pratat med.

Ett koncept av bilen har redan visats och bär tydliga drag av ursprungliga Renault Twingo, som blev en designikon när den kom på 90-talet.

Bilen är en av flera kommande Renault-elbilar inspirerade av märkets mest klassiska småbilar, och prislappen ser ut att bli riktigt lockande.

Kalldusch: Elbilen tappade 70 procent i värde på två månader

Utvecklas i rekordtakt

En låg prislapp, och en utvecklingstid för en helt ny modell på rekordkorta två år, är enligt Reuters något som europeiska tillverkare nu pressas till av sina konkurrenter från Kina.

Nya Twingo ska utvecklas i rekordfart - Foto: Renault

De kinesiska biltillverkarna har kapat utvecklingstiden för en ny bil till bara 2,5 år, vilket är ungefär hälften så lång tid som etablerade biltillverkare brukar lägga på detta.

Renault har redan gjort stora framsteg på den punkten. Den nuvarande generationen av Megane utvecklades på 4 år, och nya Renault R5 var klar på bara 3 år.

Ska Saab som bilmärke komma tillbaka? Ägaren ger besked

Siktar på lågt pris för elbilen

För att snabba på processen med att ta fram nya Twingo kommer ingenjörerna att reducera antalet delar som bilen byggs av med runt 20 procent. Man planerar också att använda en hög andel standarddelar som redan finns tillgängliga från leverantörerna.

Trots dessa effektiviseringar kommer bilen, av konceptbilen att döma, att bjuda på ett riktigt trendigt och attraktivt yttre.

Effektiviseringarna ska också ge utdelning vad gäller prislappen. Renault har tidigare uttalat målet att nya Twingo ska kosta under 20 000 euro, vilket innebär att priset bör landa runt 200 000 kronor.

Saab-bilarna på väg att utrotas: Så många finns kvar idag

Spara 10 000 kronor – med smarta knepet

Bil