Volvo Renault
Renault och Volvo ska bygga eldrivna skåpbilar tillsammans - Foto: Martial Trezzini/TT/Volvo

Volvo ska bygga eldriven skåpbil med Renault

Eldrivna skåpbilar kommer att spela en viktig roll i miljöomställningen, och den marknaden har Volvo och Renault bestämt att de vill ha en del av. I det gemensamma företaget Flexis ska man bygga en rad eldrivna skåpbilar. Nu har man släppt en teaser-bild.


För att förtydliga är det Volvo Group – inte Volvo Cars – som tillsammans med Renault förra året tillkännagav att man gör gemensam sak i transportbilssvängen.

Man avslöjade nyligen att namnet på det nya företaget blir Flexis. Tanken är att man inom företaget ska syssla med både utveckling och tillverkning av eldrivna transportbilar.

Ska Saab som bilmärke komma tillbaka? Ägaren ger besked

Produktionen startar 2026

Flexis ska dra igång sin produktion under 2026, med ett antal nya modeller på en helt ny plattform.

Plattformen ska bygga på ett 800-voltsystem, vilket än så länge inte finns på någon annan transportbil. Detta medför en rad fördelar över de mer gemena 400-voltsystemen – kanske främst snabbare laddning. En rad digitala tjänster som underlättar skåpbilslivet ska också finnas på menyn.

Flexis ska bygga skåpbilar i flera olika storlekar och former - Foto: Renault

Nu har Flexis släppt en teaser-bild, som visar att tre skåpbilar av olika storlek och form är på gång. Flexis lyfter just flexibiliteten av den nya plattformen.

1 av 4 elbilar i Europa väntas komma från Kina – redan i år

En rejäl investering för Volvo

Volvo och Renault äger varsin andel av Flexis på 45 procent vardera. Resterande 10 procent ägs av CMA CGM, som är ett franskt logistikföretag.

Både Volvo och Renault och Volvo har investerat 300 miljoner euro vardera i företaget. 

Enligt Flexis väntas marknaden för elektriska transportbilar växa snabbt, och tredubblas fram till 2030. Förväntningen är därför att satsningen snabbt ska växa och bli lönsam.

Forskare: Trängselskatt behövs på fler ställen

Toyota går emot Volvo – ser framtid för diesel

Bil