Swish besiktning
En Swish till rätt person kan ha varit nyckeln till en godkänd besiktning för många - Foto: Transportstyrelsen/Oscar Olsson/TT

Mutor vid bilbesiktning: 100-tals misstänkta fall hittade

Fyra besiktningsmän på bilprovningsföretaget Besikta blev under förra året dömda för att mot betalning ha utfärdat falska besiktningsintyg till minst ett 50-tal bilar, rapporterar TT. Interna utredningar hos företaget visar att problemen kan vara betydligt mer omfattande än så.


Enligt Institutet mot mutor (IMM) är transport- och fordonsbranschen den bransch som har det största antalet mutor, både under förra året samt sett över en femårsperiod.

Ett av de områden inom branschen som verkar mest drabbade är bilbesiktningar, och förra året dömdes fyra besiktningsmän anställda på Besikta för flera fall av tagande av muta och grovt osant intygande.

Besiktningsmännen hade utfärdat falska besiktningsintyg till ett 50-tal bilar. En bilägare ska exempelvis ha betalat 5 000 kronor via Swish för att få sin gamla Volvo genom besiktningen.

Många bilar kan få körförbud – när gamla mobilnät stängs ner

Hittat 100-tals misstänkta fall

Besikta som företag misstänks inte för några felaktigheter, och i flera av fallen var det tack vare företagets interna undersökningar som mutbrotten uppdagades.

Man uppskattar också att problemen inte är begränsade till de fyra besiktningsmän som nu dömts, utan man har i själva verket hittat hundratals fall av besiktningar som verkar suspekta. Enligt Magnus Moberg, teknisk direktör på Besikta, är mutor vid besiktning inte ett nytt problem. 

– Nu råkade vi uppdaga ett antal fall under ganska kort period, men jag har jobbat snart 30 år i branschen, så jag vet att det har förekommit liknande händelser långt tillbaka i tiden, säger han till TT.

Mitt i krisen: 210 000 kronor rabatt på nya elbilen

Ett allvarligt brott

– Det här har nog varit ett ganska utbrett problem som ägt rum på massa olika besiktningsstationer, säger Martin Bresman, kammarchef på Riksenheten mot korruption, till TT.

Även om det handlar om förhållandevis små mutor på några tusen kronor menar Martin Bresman att brottsligheten ska betraktas som allvarlig.

Han menar att det dels är farligt att ha bilar som inte uppfyller kraven i trafik, samt att det kan vara av stor skada om en mutkultur etableras i Sverige som i andra länder.

Fackets senaste går mot Tesla-laddarna – går inte att runda

Känd komiker körde för fort: Får indraget körkort och åtalas

Bil