Fuska
Så kallad "körkortsturism" blir allt vanligare - Foto: Erik Simander/TT

Körkortsturism: Sättet att lura sig till ett svenskt körkort

Att skaffa sig ett körkort i Sverige är en ganska omfattande process, med krav på flera riskutbildningar och stränga teori- och körprov. Det finns dock ett kryphål i lagen som gör att man kan lura till sig ett svenskt körkort. Fenomenet kallas “körkortsturism”.


Sverige har de säkraste vägarna inom EU, och detta beror rimligtvis till stor del på att vi ställer höga krav på hur bra bilförare man ska vara för att få ett körkort.

Fenomenet körkortsturism är något som Sveriges Radio upprepade gånger har rapporterat om, och kretsar kring att man i vissa länder kan byta till sig ett körkort när man flyttar dit.

Ett EU-relaterat problem

Den fria rörligheten inom EU innefattar att alla EU-länder accepterar körkort från ett annat EU-land.

Har man ett körkort från ett annat EU-land går det även att byta in detta mot ett svenskt hos Transportstyrelsen. I Sverige går det däremot inte att byta till sig ett svenskt körkort från vissa länder utanför EU, utan att avlägga varken teori- eller körprov.

Detta är däremot möjligt i Rumänien, och att åka dit på “körkortsresa” har därför blivit populärt enligt SR.

Farligt lätt att sabba elbilen vid däckbyte – kan bli dyrt

Ett utbrett fusk

Det enda kravet Rumänien för att byta ett körkort från exempelvis Syrien eller Egypte – som man inte får köra på i Sverige – är att man är skriven i landet och betalar omkring 10 000 kronor.

Det har därför växt fram en industri av “körkortsförsäljare”, som erbjuder personer bosatta i Sverige en adress i Rumänien och allt annat som krävs för att byta till sig ett Rumänskt körkort.

Nyhet från Tesla: Sveriges mest sålda bil får mer räckvidd

Måste acceptera EU-körkort

Transportstyrelsen har förklarat hur man hanterar situationen i ett pressmeddelande, där man förklarar att man inte har möjlighet att neka den som har ett rumänskt körkort att byta detta mot ett svenskt.

”Transportstyrelsen får inte neka utbyte av EES-körkort om körkortsinnehavaren uppfyller de formella kraven, det vill säga att det är ett giltigt körkort och innehavaren har sin permanenta bosättning i Sverige. Sverige får inte ifrågasätta ett annat medlemslands körkortsbedömningar. Frågan har prövats i EU-domstolen och utfallet har varit tydligt”, står det att läsa.

Här är Jan Emanuels samling av lyxbilar

Infört ökade kontroller

Man säger dock att man har ökat sina kontroller för att se till att den som byter till sig ett körkort faktiskt gör detta på legitima grunder.

Man har bland annat infört ökade kontroller för att avgöra var den som vill byta in sitt körkort faktiskt är bosatt, samt tittar närmare på de fall där det körkort som byts in är utfärdat relativt nyligen.

Man har även sett över möjligheterna för att polisanmäla misstänkta fall av körkortsturism, samt sökt en utökad dialog med andra länders körkortsmyndigheter.

Bosses elbil tappade 340 000 kronor i värde – på två månader

Bil