Husvagnar farliga
En av fem husvagnar har allvarliga brister - Foto: Maja Suslin/TT

Farliga fel på en av fem husvagnar – det ska du kontrollera

Sommaren närmar sig med stormsteg, och för många innebär det att det snart är dags att plocka fram husvagnen. Innan man ger sig ut på vägarna gör man dock rätt i att ge vagnen en översyn. Enligt Bilprovningen har många husvagnar allvarliga fel.


Under 2023 kontrollbesiktigades 22 000 husvagnar hos Bilprovningen, och på hela 30 procent av dessa identifierade man brister.

När brister identifieras på besiktningen ligger det på ägaren att åtgärda dessa innan vagnen kan brukas som vanligt.

Stockholm är värst

När det gäller vilket län i Sverige husvagnarna har flest brister är det Stockholm som ligger i topp. Där identifierade man brister på hela 41,8 procent av husvagnarna.

Bäst klarade sig husvagnarna på Gotland, då brister bara identifierades på 22,4 procent av de besiktigade vagnarna.

Läs mer: Höjd ränta på billån: Så mycket påverkas månadskostnaden

En av fem husvagnar har allvarliga fel

Är de brister som upptäcks vid besiktning tillräckligt allvarliga krävs det att husvagnen kommer in på efterkontroll när felet är åtgärdat.

Av alla husvagnar som besiktigades under 2023 krävdes det efterkontroll på hela 20,3 procent, eller en av fem, vagnar.

De vanligaste felen, som hittades på 19,5 procent av vagnarna, var anmärkningar på komponenter i bromssystemet.

Läs mer: Farliga felet på Volkswagen ID.4: Dörrar kan öppnas i farten

Stillastående inte bra för bromsarna

Att bromsproblem är så vanliga beror enligt Bilprovningen delvis på att husvagnar tenderar att stå still under stora delar av året.

– Som förare bör man vara uppmärksam på om husvagnen ”dunkar” till bilen vid lite kraftigare inbromsning. Det kan vara ett tecken på att påskjutsbromsens rörelsereserv är kort och att bromsarna är i behov av översyn, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Läs mer: Bilsemester i sommar? Här är Nordens mest populära sträckor

Bilprovningen tipsar inför husvagnssemestern

För att undvika brister under semestern har Bilprovningen ett antal tips på hur man själv kan  identifiera eventuella brister på husvagnen.

Om det exempelvis känns som att husvagnen försöker vrida på bilen vid inbromsning är det ett tecken på att bromsarna behöver en översyn. 

Bilprovningen tipsar också om att det är bra att ta hjälp av någon för att kontrollera att samtliga lampor fungerar och lyser rätt.

Det är också värt att ta en närmare titt på däcken. Husvagnar rullar ofta så lite att däcken kan ha bra mönster efter väldigt många år. Det är således inte ovanligt att däcken hinner bli så gamla att gummit torkar ut och börjar spricka innan däckmönstret är utslitet.

Läs mer: Det här är det sämsta med elbilar - enligt ägarna

Bil