Flugsvamp är en av Sveriges största samlingsplatser för drogförsäljning på internet.
1 av 3
Flugsvamp är en av Sveriges största samlingsplatser för drogförsäljning på internet. - Foto: Nyheter24
Sajten ligger på darknet, en skyddad och hemlig del av internet, och det krävs både en speciell programvara och att man vet den exakta adressen för att hitta dit.
2 av 3
Sajten ligger på darknet, en skyddad och hemlig del av internet, och det krävs både en speciell programvara och att man vet den exakta adressen för att hitta dit. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Administratörerna bakom Flugsvamp säger att de själva inte säljer några droger, men att det finns omkring 500 annonser ute på sajten. Själva vill de jämföra sin verksamheten med Systembolaget.
3 av 3
Administratörerna bakom Flugsvamp säger att de själva inte säljer några droger, men att det finns omkring 500 annonser ute på sajten. Själva vill de jämföra sin verksamheten med Systembolaget. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp

Sveriges största knarksajt: Vi ligger inte direkt sömnlösa om nätterna

Den stängdes ner i en hemlig polisoperation 2014, men startades snart upp igen. I dag är Flugsvamp Sveriges största sajt för drogförsäljning. I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättar de varför de tycker det är rätt att sälja knark på nätet.


Flugsvamp är enligt de själva Sveriges största samlingsplats för drogförsäljning på internet. Sajten ligger på darknet, en skyddad och hemlig del av internet, och det krävs både en speciell programvara och att man vet den exakta adressen för att hitta dit.

– Vår målsättning på kort och medellång sikt är att göra det enklare och säkrare för brukare av illegala substanser att få tag i sin narkotika. På längre sikt hoppas vi att vi med vårt goda exempel ska kunna påverka den svenska narkotikapolitiken i en mer liberal riktning, säger administratörerna bakom Flugsvamp i en exklusiv intervju med Nyheter24.

Efter att ha dragit igång i början av 2014 stängdes Flugsvamp ner i en polisoperation i november samma år. Men bara några månader senare var den uppe igen.

Drogerna beställs på sajten och skickas sedan till köparna med post. Bildkälla: Skärmdump från Flugsvamp

Administratörerna bakom Flugsvamp säger att de själva inte säljer några droger, men att det finns omkring 500 annonser ute på sajten. Själva vill de jämföra sin verksamheten med Systembolaget.

– Även om riskerna för det mesta är kraftigt överdrivna är det inte ofarligt att syssla med narkotika. Det är befogat med vissa kontrollmekanismer för att övervaka och reglera människors tillgång till narkotika, säger personerna bakom Flugsvamp.

Hur mycket de tjänar på att driva sajten vill de inte kommentera. Men de säger att drogförsäljarna måste lämna tre procent i provision på varje försäljning till administratörerna. De måste även betala en startavgift på 2500 kronor.

Kan ni leva på vad ni drar in genom Flugsvamp?

– Nej. Det är en bit kvar till dess. För alla administratörer är Flugsvamp en sidoinkomst.

Vad tar ni för ansvar för vilka negativa konsekvenser drogerna kan ha för folk som köper de hos er?

– Vi strävar efter att narkotikan som säljs på vår marknadsplats ska hålla hög kvalitet och framför allt vara korrekt marknadsförd. Våra slutkunder försöker vi hjälpa genom att skriva informationstexter, men sist och slutligen är det ändå upp till användarna själva att bruka narkotikan de köper på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Ni har exempelvis en 18-årsgräns, men hur kan ni veta att droger inte säljs till minderåriga?

– Vi har som krav på våra säljare att de kontrollerar personen de levererar till i folkbokföringen så att de har åldern inne. Vi är medvetna om att detta inte är ett perfekt skydd, minderåriga kan till exempel beställa i sina föräldrars namn, men för närvarande är detta det bästa vi kan åstadkomma.

Hur ser ni på att ni faktiskt inte kan kontrollera att minderåriga kan köpa droger på Flugsvamp?

– Givetvis är det oerhört tråkigt. Men vi tror att vår modell är ett steg i rätt riktning och för med sig betydligt fler fördelar än handel på gatan utan några som helst regler som ofta styrs av kriminella gäng.

Hur känner ni gällande att barn kan ha dött eller på annat sätt farit illa av droger som sålts på Flugsvamp?

– Lika trist som att någon farit illa på grund av alkohol från Systembolaget. Olyckor kan aldrig undvikas helt. Vad vi kan göra är att minska riskerna, vilket vi gör.

Hur ser ni på risken att gripas?

– Risken finns och det är något vi har accepterat i och med att vi tog oss an denna uppgift. Samtidigt har polisen upprepade gånger visat att de har ytterst svårt att utreda den här typen av brottslighet så vi ligger inte direkt sömnlösa om nätterna på grund av detta.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/