Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krafttag mot brottsligheten på darknet – 100 poliser i ny supersatsning

- 19/05/2016, 15:04 -
Den 1 oktober förra året startade polisen ett nationellt IT-brottscentrum.
1 av 3

Den 1 oktober förra året startade polisen ett nationellt IT-brottscentrum.

TT Nyhetsbyrån

Anledningen är att man vill satsa på att bekämpa brottsligheten på bland annat darknet.
2 av 3

Anledningen är att man vill satsa på att bekämpa brottsligheten på bland annat darknet.

TT Nyhetsbyrån

Satsningen är en omorganisation som är tänkt att vara klar till slutet av 2017.
3 av 3

Satsningen är en omorganisation som är tänkt att vara klar till slutet av 2017.

TT Nyhetsbyrån

Med fullkomlig anonymitet följer också mörka krafter. Nu satsar polisen mer resurser än någonsin på IT-brottslighet – och anställer i snitt en ny medarbetare var 14:e dag.

Polisen satsar nu rejält på att bekämpa IT-brott, bland annat sådant som förekommer på darknet. Den 1 oktober förra året startade man ett nationellt IT-brottscentrum. Satsningen är en omorganisation som är tänkt att vara klar till slutet av 2017.

– Vi håller på att expandera kraftigt och kommer att vara ungefär 100 personer i slutet på nästa år. Just nu är vi ungefär 60 stycken. I snitt kommer det in en ny medarbetare var 14:e dag, så vi växer kraftigt, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist vid polisen, till Nyheter24.

2014 stängde polisen ner en rad sidor för droghandel över hela världen, bland annat den dåvarande svenska versionen av Flugsvamp. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Anders Ahlqvist menar samtidigt att det är svårt att bara titta ett och ett halvt år framåt i tiden eftersom IT-relaterad brottslighet rör sig väldigt snabbt.

I grund och botten är det ett politiskt beslut som ligger bakom att polisens satsning nu växer fram.

– Alla inblandade inser att alla brott i dag har en IT-relevans. På alla grova våldsbrott som vi har ser vi att IT-delen alltid är en viktig del av dem, och vi måste satsa mycket mer inom polisen på det här än vad vi tidigare har gjort, säger Anders Ahlqvist.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?