Den 1 oktober förra året startade polisen ett nationellt IT-brottscentrum.
1 av 3
Den 1 oktober förra året startade polisen ett nationellt IT-brottscentrum. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Anledningen är att man vill satsa på att bekämpa brottsligheten på bland annat darknet.
2 av 3
Anledningen är att man vill satsa på att bekämpa brottsligheten på bland annat darknet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Satsningen är en omorganisation som är tänkt att vara klar till slutet av 2017.
3 av 3
Satsningen är en omorganisation som är tänkt att vara klar till slutet av 2017. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Krafttag mot brottsligheten på darknet – 100 poliser i ny supersatsning

Med fullkomlig anonymitet följer också mörka krafter. Nu satsar polisen mer resurser än någonsin på IT-brottslighet – och anställer i snitt en ny medarbetare var 14:e dag.


Polisen satsar nu rejält på att bekämpa IT-brott, bland annat sådant som förekommer på darknet. Den 1 oktober förra året startade man ett nationellt IT-brottscentrum. Satsningen är en omorganisation som är tänkt att vara klar till slutet av 2017.

– Vi håller på att expandera kraftigt och kommer att vara ungefär 100 personer i slutet på nästa år. Just nu är vi ungefär 60 stycken. I snitt kommer det in en ny medarbetare var 14:e dag, så vi växer kraftigt, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist vid polisen, till Nyheter24.

2014 stängde polisen ner en rad sidor för droghandel över hela världen, bland annat den dåvarande svenska versionen av Flugsvamp. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Anders Ahlqvist menar samtidigt att det är svårt att bara titta ett och ett halvt år framåt i tiden eftersom IT-relaterad brottslighet rör sig väldigt snabbt.

I grund och botten är det ett politiskt beslut som ligger bakom att polisens satsning nu växer fram.

– Alla inblandade inser att alla brott i dag har en IT-relevans. På alla grova våldsbrott som vi har ser vi att IT-delen alltid är en viktig del av dem, och vi måste satsa mycket mer inom polisen på det här än vad vi tidigare har gjort, säger Anders Ahlqvist.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!