Handel med droger på de anonyma nätverken på darknet är enligt polisen ett växande problem.
1 av 5
Handel med droger på de anonyma nätverken på darknet är enligt polisen ett växande problem. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Vi har sett att antalet säljare, köpare och annonser kontinuerligt har ökat de senaste åren", säger Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelningen, NOA.
2 av 5
"Vi har sett att antalet säljare, köpare och annonser kontinuerligt har ökat de senaste åren", säger Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelningen, NOA. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt honom pågår just nu sju stycken förundersökningar gällande misstänkt försäljning av knark på darknet.
3 av 5
Enligt honom pågår just nu sju stycken förundersökningar gällande misstänkt försäljning av knark på darknet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Flugsvamp är Sveriges största sajt för drogförsäljning på darknet. Där finns omkring 500 drogannonser utlagda, enligt sajtens administratörer.
4 av 5
Flugsvamp är Sveriges största sajt för drogförsäljning på darknet. Där finns omkring 500 drogannonser utlagda, enligt sajtens administratörer. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Enligt sajtens administratörer ska det vara säkert att köpa droger på Flugsvamp. Men Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på NOA, håller inte med om att knarkhandeln på Flugsvamp sker utan risk för de inblandade.
5 av 5
Enligt sajtens administratörer ska det vara säkert att köpa droger på Flugsvamp. Men Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på NOA, håller inte med om att knarkhandeln på Flugsvamp sker utan risk för de inblandade. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Så många dömdes för knarkhandel på darknet under det senaste året

Enligt polisen är risken att bli upptäckt stor för de som säljer droger på darknet.


Handel med droger på de anonyma nätverken på darknet är enligt polisen ett växande problem.

– Ja. Vi har sett att antalet säljare, köpare och annonser kontinuerligt har ökat de senaste åren, säger Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelningen, NOA.

Beslagtagna droger. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt Emil Eisersjö är det svårt att bedöma exakt hur stort problemet med droghandel på darknet är i Sverige i dag.

– Men uppskattningsvis är det flera tusen personer som köper narkotika av cirka 200 narkotikasäljare. I dag är dock bara drygt 70 säljare aktiva då en hel del har lagförts, slutat eller har haft flera konton, säger Emil Eisersjö till Nyheter24.

Enligt honom pågår just nu sju stycken förundersökningar gällande misstänkt försäljning av knark på darknet.

– Senaste året har 11 personer dömts för inblandning i försäljning på darknet, inklusive Flugsvamp, säger Emil Eisersjö.

Flugsvamp är Sveriges största sajt för drogförsäljning på darknet. Där finns omkring 500 drogannonser utlagda, enligt sajtens administratörer. Men Emil Eisersjö vill inte gå in närmare på hur polisen utreder Flugsvamp för narkotikabrott.

– Vi går inte in på våra arbetsmetoder, men internetrelaterade narkotikabrott är särskilt prioriterat, och som tidigare nämnts har polisen ett flertal pågående förundersökningar och ett stort antal säljare har lagförts.

Startsidan på Flugsvamp. Bildkälla: Skärmdump

Enligt sajtens administratörer ska det vara säkert att köpa droger på Flugsvamp.

– Det är väldigt säkert. Bitcoin som valuta går inte att knyta till en specifik beställning eller identitet, adresser krypteras, och servrar finns utom räckhåll för polis, säger sajtens administratörer till Nyheter24.

Men Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på NOA, håller inte med om att knarkhandeln på Flugsvamp sker utan risk för de inblandade.

– Vi försöker även få till en ändring i postlagen för att ytterligare stärka samverkan med posten. Att sälja narkotika på darknet innebär en hög upptäcksrisk och man riskerar mycket långa fängelsestraff då lagstiftaren ser mycket allvarligt på denna typ av brottslighet, säger Emil Eisersjö.


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!