Tisdag 11 Maj
Stockholm

Ledarskribenten om attacken på SD-toppen: "Måste kunna kritiseras"

Anders Lindberg är ledarskribent på den obundna socialdemokratiska kvällstidningen Aftonbladet.
1 av 3
Anders Lindberg är ledarskribent på den obundna socialdemokratiska kvällstidningen Aftonbladet. Foto: Pressbild / TT / Twitter
Han tycker att det är problematiskt att sverigedemokraten Björn Söder, i egenskap av riksdagens andre vice talman, fick klubba igenom den nya migrationspolitiken för några veckor sedan.
2 av 3
Han tycker att det är problematiskt att sverigedemokraten Björn Söder, i egenskap av riksdagens andre vice talman, fick klubba igenom den nya migrationspolitiken för några veckor sedan. Foto: Twitter
"Jag tycker att det var stötande och att riksdagen borde ha skött det bättre", säger Anders Lindberg till Nyheter24.
3 av 3
"Jag tycker att det var stötande och att riksdagen borde ha skött det bättre", säger Anders Lindberg till Nyheter24. Foto: Pressbild

Han har över 22 000 följare på Twitter och skriver ofta om politiska frågor. Men går Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg ibland över gränsen?

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Anders Lindberg är ledarskribent på den obundna socialdemokratiska kvällstidningen Aftonbladet. Förutom att skriva ledartexter är han även aktiv på Twitter där han har över 22 000 följare.


I Nyheter24:s granskning av kändisar, opinionsbildare och makthavare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat har vi tittat närmare på vad Anders Lindberg skriver i sociala medier.

Själv tycker han att det är svårt att bedöma sitt eget twittrande.

– Man blir alltid lite av en karikatyr av sig själv. Jag försöker vara snäll, säger han.

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet. Bildkälla: Pressbild

Men för några veckor sedan kommenterade Anders Lindberg ett beslut i riksdagen om att tillfälligt begränsa möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, något som bland annat gör familjeåterföreningar svårare.


Anders Lindberg förklarar att han tycker att det är problematiskt att sverigedemokraten Björn Söder, i egenskap av riksdagens andre vice talman, fick klubba igenom den nya migrationspolitiken.

– Jag tycker att det var stötande och att riksdagen borde ha skött det bättre, säger Anders Lindberg till Nyheter24.

Tycker du, som opinionsbildare med många följare, att det är en rimlig ton att hålla i debatten?

– Beror på vad man kommenterar, tycker jag. Jag tycker inte man kan säga tvärsäkert. Riksdagspartier eller som i detta fall en omröstning i riksdagen måste kunna kritiseras.

Vilket ansvar tycker du att opinionsbildare har när de skriver saker i sociala medier?

– Ganska stort, och när man ser på våren så måste vi nog alla vara självkritiska till den polarisering som skapats, även jag.

Tycker du att det är rimligt att du ska ta ansvar för vad en eventuell hatsvans gör utifrån vad du har skrivit?

– Beror ju på vad jag skrivit, om man avsiktligt viftar på svansen har man självklart ett ansvar.

Om opinionsbildare använder ett hårt språk och en hård ton i sociala medier, vad tror du själv att det kan leda till i förlängningen?

– Ärligt talat tror jag att vi är vid en brytpunkt när hjulen är på väg att ramla av. Vi får se om det blir bättre i höst. Men jag är väldigt oroad.

Gick Anders Lindberg över gränsen?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?