Fram till nyligen var id-kapning inte olagligt.
1 av 5
Fram till nyligen var id-kapning inte olagligt. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men från den 1 juli i år är det andra bullar som gäller.
2 av 5
Men från den 1 juli i år är det andra bullar som gäller. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det nya brottet kallas för "olovlig identitetsanvändning". Straffet är böter eller fängelse upp till två år.
3 av 5
Det nya brottet kallas för "olovlig identitetsanvändning". Straffet är böter eller fängelse upp till två år. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Det visar att det inte är okej att utge sig för att vara andra personer och stjäla andras identiteter. För polisens del får vi nu två brott att utreda i stället för ett", säger Mattias Falkbåge på polisen.
4 av 5
"Det visar att det inte är okej att utge sig för att vara andra personer och stjäla andras identiteter. För polisens del får vi nu två brott att utreda i stället för ett", säger Mattias Falkbåge på polisen. - Foto: Pressbild
Däremot tror inte Mattias Falkbåge att den nya lagen kommer att skrämma bort grovt kriminella personer eller de som begår många bedrägerier.
5 av 5
Däremot tror inte Mattias Falkbåge att den nya lagen kommer att skrämma bort grovt kriminella personer eller de som begår många bedrägerier. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Har någon snott dina bilder på Instagram? Nu kan hen få fängelse

Den som kapar någon annans identitet kan numera dömas till böter eller fängelse i upp till två år.


Fram till nyligen var id-kapning inte olagligt. Det var först när någon använde en stulen identitet till att begå bedrägerier som ett brott begicks. Men från den 1 juli i år är det andra bullar som gäller.

– Numera är även förstadiet, alltså där du utger dig för att vara någon annan, olagligt, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, till Nyheter24.

Det nya brottet kallas för "olovlig identitetsanvändning", har ett straffvärde på böter eller fängelse i upp till två år och handlar helt enkelt om att göra det kriminellt att utge sig att vara någon annan genom att använda dennes id-uppgifter.

"I de flesta fall kommer det att vara fråga om namn eller person- eller samordningsnummer för att en person ska kunna anses tillräckligt tydligt identifierad. För att avgränsningen inte ska bli för snäv bör enligt regeringen därutöver även andra uppgifter som kan användas för att identifiera eller peka ut en viss person omfattas. Sådana uppgifter kan t.ex. vara födelsetid, epostadress, ett fotografi eller ett alias", skrev justitieutskottet tidigare i ett förslag som sedan riksdagen sa ja till.

Om id-uppgifterna används i parodi och satir är det dock inte straffbart.

En bedragare som flera gånger kapar din identitet på nätet kan även dömas till olaglig förföljelse.

LagbokLagbok och klubba. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Den nya lagen är helt klart ett steg i rätt riktning, tycker Mattias Falkbåge.

– Det visar att det inte är okej att utge sig för att vara andra personer och stjäla andras identiteter. För polisens del får vi nu två brott att utreda i stället för ett, både bedrägeri och olovlig identitetsanvändning, vilket man i slutändan kan hoppas ger mer straff i de fällande domarna, säger han.

Mattias FalkbågeMattias Falkbåge. Bildkälla: Pressbild

Däremot tror inte Mattias Falkbåge att den nya lagen kommer att skrämma bort grovt kriminella personer eller de som begår många bedrägerier.

– De bryr sig inte så mycket om de begår ett brott till. Så en jättestor preventiv effekt tror vi inte att det får. Men det synliggör brottsligheten och är ett steg i helt rätt riktning, säger han.

HackareBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Fler artiklar från Nyheter24:s granskning av id-stölder:

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig tryggare av den nya lagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.