Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1586
reaktioner idag

Toppkommentatorn "Mats": Ibland behövs falska nyheter för att få fram sanningen

Han säger att det är kul att provocera – och tycker att falska nyheter behövs "för att driva fram sanningen". Nyheter24 har intervjuat "Mats".

1 av 8

En som ofta kommenterar på nätet är Mats, som i den här intervjun vill vara anonym. Bilderna här är dock från andra tillfällen.

2 av 8

I mejl till Nyheter24 kallar Mats en reporter för bland annat "en tragisk liten människa”, "jävla mupp" och "efterbliven". Bilden här är dock från ett annat tillfälle.

3 av 8

"Jag är brutal i min analys av människor som uppenbart spelar blåsta", säger han till Nyheter24. Mannen på bilden är dock en annan.

4 av 8

Ett av mejlen.

5 av 8

Ett annat.

6 av 8

Ytterligare ett mejl.

7 av 8

Mats är en flitig mejlare.

8 av 8

Ännu ett mejl från Mats.

Som en del i Nyheter24:s granskning av falska nyheter har vi valt försöka ta reda på hur personer som ofta kommenterar och har åsikter på nätet tänker kring nyheter, bluffar – och den hårda tonen.

En av dem är "Mats", som i den här intervjun vill vara anonym.

Genrebild näthat. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Under de senaste åren har de flesta på Nyheter24:s redaktion fått totalt uppemot hundra mejl från Mats. I mejlen har han haft synpunkter på artiklar vi har skrivit.

I mejlen kallar Mats en reporter för bland annat "en tragisk liten människa”, "jävla mupp" och "efterbliven". Han kallar även flyktingar för "pesten som infekterat vårt land".

– Jag är brutal i min analys av människor som uppenbart spelar blåsta. Tror nog inte att nån på er redaktion tar nämnvärt åt sig faktiskt, och om så är fallet ber jag givetvis om ursäkt för det, säger Mats till Nyheter24.

Det visar sig att Mats beskriver sig som "en vanlig snubbe med familj och jobb". Han berättar att han bor i "en liten stad i mitten av vårt land".

Mats säger att han har ett stort rättspatos och att han har jobbat som vakt i många år och därför har "sett mycket skit".

– Kan väl vara en av anledningarna till att mina åsikter oftast handlar om invandring och vad allt det har inneburit för vårt samhälle, säger han.

Genrebild. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Mats berättar att han brukar skriva och kommentera på i stort sett alla större sajter – när han känner för att säga till om något som han inte tycker är rätt.

– Jag är lite som djävulens advokat. Det är kul att provocera i rätt läger så att säga. Jag kan känna att det uppenbara väldigt ofta negligeras på ett sätt som är ett hån mot massan. Att man i regel vet vem som har gjort något eller vad som är fel, men att media väljer att mörklägga det. Det tycker jag är ett hån mot massan.

Är du ett nättroll?

– Nej, jag är definitivt inget nättroll. Jag står för vad jag tycker, backar inte i något läge för mina åsikter oavsett vem som sitter på andra sidan.

Varför tror du att falska nyheter har uppstått på nätet?

– Bra fråga. Många gånger tror jag de behövs för att driva fram sanningen i vad det än må vara. Kvaliteten blir mer konsekvent för de som skriver, att alltid göra det som är rätt. Klart att det behövs falska nyheter för att få fram det sanna, hörsägen till fakta, det är så det funkar.

Hur tycker du själv att din ton är på nätet?

– Min ton kan vara fruktansvärt hård och brutal i stort sett alla lägen, det spelar ingen roll vad det handlar om egentligen. Jag kör samma race som hörs ute vid fikabordet på vilken arbetsplats som helst, eller hemma i soffan hos den vanliga familjen.

I mejlen skriver du saker som "äcklig jävla arab" och kallar flyktingar för "pesten som infekterat vårt land", bland en hel del annat. Är du rasist eller främlingsfientlig?

– Rasist nej, knappast, däremot en riktig realist. Främlingsfientlig? Knappast med tanke på att jag har rest i 30 till 40 länder genom åren, älskar att ta till mig andra kulturer, träffa nya människor. Men sen finns det kulturer av människor jag aldrig kommer att tycka om, därav araber, somalier, romer för att nämna några. För mig är dessa ett pack, definitivt, säger Mats.

Här är några av de mejl Mats har skickat till Nyheter24:s redaktion:

Läs också om Facebooks superplan för att stoppa falska artiklar i flödet.

Är det Mats skriver rasistiskt?

Mer:

9 bra sätt att avslöja om en nyhet är falsk eller inte

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM @MYSAFETYAB