Hur mycket "alternativ fakta" kommer vi att få höra den närmaste tiden.
1 av 4
Hur mycket "alternativ fakta" kommer vi att få höra den närmaste tiden. - Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån/ Pixabay
Den övre bilden visar Obamas installation 2009, medan bilden under visar Trumps installation 2017. Båda är tagna strax före klockan 12.00.
2 av 4
Den övre bilden visar Obamas installation 2009, medan bilden under visar Trumps installation 2017. Båda är tagna strax före klockan 12.00. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Kellyanne Conway.
3 av 4
Kellyanne Conway. - Foto: TT Nyhetsbyrån
USA:s president Donald Trump. Till höger syns Kellyanne Conway.
4 av 4
USA:s president Donald Trump. Till höger syns Kellyanne Conway. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Vi har tröttnat på "alternativa fakta" – nu startar vi Faktakollen

I dagens snabba nyhetsflöde suddas ibland gränsen mellan tyckande och fakta ut. Nu hjälper Nyheter24 dig att avslöja vad som är sant och falskt.


"Alternativa fakta".

Donald Trump hade inte varit president i USA särskilt länge innan dessa två ord sades av hans nyligen utnämnda rådgivare Kellyanne Conway.

Conway försvarade Vita husets pressekreterare Sean Spicer som under ett av sina första framträdanden framför pressen hade förklarat att publiken som följde Trumps presidentinstallation var "den största någonsin som följde en installation, både på plats och runt om i världen".

Problemet var bara att bilder från installationen visade något annat.

Den övre bilden visar Obamas installation 2009, medan bilden under visar Trumps installation 2017. Båda är tagna mellan klockan 11.00 och 11.30 från toppen av Washingtonmonumentet, enligt Vox. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

I december rapporterade Nyheter24 om hur falska nyheter blivit ett fenomen som vuxit sig större och större.

Men numera är det inte bara fejkade nyhetssajter som man måste se upp med, utan också vad som kommer från en av världens mäktigaste politiska institutioner.

När flödet av information idag är större än någonsin är det också viktigare än någonsin att bena ut vad som är rätt, fel – och vad som är "alternativa fakta".

Kellyanne Conway. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Därför startar Nyheter24 nu Faktakollen, ett hjälpmedel för dig som läsare att tänka mer källkritiskt och lättare få reda på om något stämmer eller inte.

Med Faktakollen granskar vi rykten, nyheter, virala memes, utspel från politiker – eller helt enkelt påståenden som förekommer i flödet och som på ett eller annat sätt får mycket spridning.

Genom att kolla med trovärdiga källor – ringa forskare, intervjua personer på myndigheter eller prata med någon som faktiskt var med – hoppas vi kunna hjälpa dig att förstå vad som faktiskt stämmer, och vad som inte gör det.

USA:s president Donald Trump. Till höger syns Kellyanne Conway. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vi vill som vanligt också ha hjälp från dig!

Tipsa gärna oss om du hittar en nyhet som du tror är falsk, eller ett påstående som du misstänker inte är ritkigt. Mejla mig på christian.ploog@nyheter24.se.

/
/
/
Relaterat
Litar du på allt du läser i ditt flöde?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.