Onsdag 28 Sep
Stockholm

Vi har tröttnat på "alternativa fakta" – nu startar vi Faktakollen

Hur mycket "alternativ fakta" kommer vi att få höra den närmaste tiden.
1 av 4
Hur mycket "alternativ fakta" kommer vi att få höra den närmaste tiden. Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån/ Pixabay
Den övre bilden visar Obamas installation 2009, medan bilden under visar Trumps installation 2017. Båda är tagna strax före klockan 12.00.
2 av 4
Den övre bilden visar Obamas installation 2009, medan bilden under visar Trumps installation 2017. Båda är tagna strax före klockan 12.00. Foto: TT Nyhetsbyrån
Kellyanne Conway.
3 av 4
Kellyanne Conway. Foto: TT Nyhetsbyrån
USA:s president Donald Trump. Till höger syns Kellyanne Conway.
4 av 4
USA:s president Donald Trump. Till höger syns Kellyanne Conway. Foto: TT Nyhetsbyrån

I dagens snabba nyhetsflöde suddas ibland gränsen mellan tyckande och fakta ut. Nu hjälper Nyheter24 dig att avslöja vad som är sant och falskt.

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Alternativa fakta".

Donald Trump hade inte varit president i USA särskilt länge innan dessa två ord sades av hans nyligen utnämnda rådgivare Kellyanne Conway.

Conway försvarade Vita husets pressekreterare Sean Spicer som under ett av sina första framträdanden framför pressen hade förklarat att publiken som följde Trumps presidentinstallation var "den största någonsin som följde en installation, både på plats och runt om i världen".

Problemet var bara att bilder från installationen visade något annat.

Den övre bilden visar Obamas installation 2009, medan bilden under visar Trumps installation 2017. Båda är tagna mellan klockan 11.00 och 11.30 från toppen av Washingtonmonumentet, enligt Vox. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

I december rapporterade Nyheter24 om hur falska nyheter blivit ett fenomen som vuxit sig större och större.

Men numera är det inte bara fejkade nyhetssajter som man måste se upp med, utan också vad som kommer från en av världens mäktigaste politiska institutioner.

När flödet av information idag är större än någonsin är det också viktigare än någonsin att bena ut vad som är rätt, fel – och vad som är "alternativa fakta".

Kellyanne Conway. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Därför startar Nyheter24 nu Faktakollen, ett hjälpmedel för dig som läsare att tänka mer källkritiskt och lättare få reda på om något stämmer eller inte.

Med Faktakollen granskar vi rykten, nyheter, virala memes, utspel från politiker – eller helt enkelt påståenden som förekommer i flödet och som på ett eller annat sätt får mycket spridning.

Genom att kolla med trovärdiga källor – ringa forskare, intervjua personer på myndigheter eller prata med någon som faktiskt var med – hoppas vi kunna hjälpa dig att förstå vad som faktiskt stämmer, och vad som inte gör det.

USA:s president Donald Trump. Till höger syns Kellyanne Conway. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vi vill som vanligt också ha hjälp från dig!

Tipsa gärna oss om du hittar en nyhet som du tror är falsk, eller ett påstående som du misstänker inte är ritkigt. Mejla mig på christian.ploog@nyheter24.se.

Litar du på allt du läser i ditt flöde?
Tack för din röst!
Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 29 Mar 2016, 14:56

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.