En meme påstår att i genomsnitt 171 ungdomar i Sverige tar livet av sig varje år – och att "inget händer" för att motverka det.
1 av 6
En meme påstår att i genomsnitt 171 ungdomar i Sverige tar livet av sig varje år – och att "inget händer" för att motverka det. - Foto: Manos Bourdakis via Wikimedia Commons / Facebook
Facebook-gruppen "Politikfakta" lade ut memen under fredagen. Den fick snabbt spridning och har i skrivande stund över 500 delningar och över 1 200 gilla-markeringar.
2 av 6
Facebook-gruppen "Politikfakta" lade ut memen under fredagen. Den fick snabbt spridning och har i skrivande stund över 500 delningar och över 1 200 gilla-markeringar. - Foto: Nyheter24
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att över hela landet sätta ihop och samordna ett arbete för att förebygga självmord. Bara i år får myndigheten fem miljoner kronor för att göra det.
3 av 6
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att över hela landet sätta ihop och samordna ett arbete för att förebygga självmord. Bara i år får myndigheten fem miljoner kronor för att göra det. - Foto: Manos Bourdakis via Wikimedia Commons
"Det är en kraftfull satsning på en nationell, långsiktigt hållbar strategi", skrev folkhälsominister Gabriel Wikström i en debattartikel från december.
4 av 6
"Det är en kraftfull satsning på en nationell, långsiktigt hållbar strategi", skrev folkhälsominister Gabriel Wikström i en debattartikel från december. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Om man tittar på den totala statistiken från Karolinska institutet för självmord hos unga människor – och räknar ut ett snitt mellan åren 1980 och 2015 – blir resultatet 147,5.
5 av 6
Om man tittar på den totala statistiken från Karolinska institutet för självmord hos unga människor – och räknar ut ett snitt mellan åren 1980 och 2015 – blir resultatet 147,5. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Påståendena i memen får därför anses som falska.
6 av 6
Påståendena i memen får därför anses som falska. - Foto: Nyheter24

Varning: Den här bilden som just nu sprids på Facebook är falsk

Under fredagen spreds en meme från Facebook-sidan "Politikfakta" om ungdomar och självmord. Men stämmer vad som står i den?


Vad?

En meme påstår att i genomsnitt 171 ungdomar i Sverige tar livet av sig varje år – och att "inget händer" för att motverka det.

Memen påstår också att regeringen har startat krisgrupper på grund av att sex ensamkommande ungdomar begått självmord.

Bildkälla: Facebook

Var?

Facebook-sidan "Politikfakta" lade ut memen under fredagen. Den fick snabbt spridning och har i skrivande stund över 500 delningar och över 1 200 gilla-markeringar.

Faksimil Facebook

Vad talar för att påståendet är sant?

Facebook-inlägget länkar till statistik från Karolinska institutet.

Inlägget länkar också till en artikel från tidningen Sydsvenskan.

Vad talar för att påståendet är falskt?

Nätverket #vistårinteut jobbar med ensamkommande barn och ungdomar. De har slagit larm om att ensamkommande i sociala medier pratar om samordnade självmord.

För att förhindra att många ensamkommande begår självmord vill Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg bland annat ge information till dessa om just självmord, men även se till så att de som jobbar med ensamkommande får utbildning.

Det här ledde även till att folkhälsoministern Gabriel Wikström i veckan kallade till ett möte i riksdagens socialutskott för att prata om frågan, rapporterade TT via Sydsvenskan.

Gabriel WikströmGabriel Wikström. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

I den första delen av texten i memen står det att "i genomsnitt 171 svenska ungdomar tar livet av sig varje år".

Om man tittar på den totala statistiken från Karolinska institutet för självmord hos unga människor mellan 15 och 24 år (som Politikfakta själva refererar till) – och räknar ut ett snitt mellan åren 1980 och 2015 – blir resultatet 147,5.

– Man kan säga att det i genomsnitt är 150 personer under 24 år som tar sitt liv varje år, säger Bo Runeson, professor och självmordsforskare på Karolinska institutet, till Nyheter24.

Att det i genomsnitt skulle handla om 171 ungdomar – som det påstås i memen – verkar alltså inte stämma. Även om man tittar på en kortare tidsperiod – till exempel under tio år – landar siffran forfarande kring 150.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

I memen står det även att "inget händer", något som man kan anta handlar om vilka åtgärder som görs för att motverka att ungdomar i Sverige begår självmord.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att över hela landet sätta ihop och samordna ett arbete för att förebygga självmord. Bara i år får myndigheten fem miljoner kronor för att göra det.

"Det är en kraftfull satsning på en nationell, långsiktigt hållbar strategi. Målet är att samordningen ska skapa förutsättningar för ett behovsanpassat och ändamålsenligt arbete på nationell nivå för att förebygga suicid", skrev folkhälsominister Gabriel Wikström i en debattartikel från december.

Regeringen ökar också sina satsningar på barn och ungas psykiska hälsa med 280 miljoner per år, bland annat genom ungdomsmottagningar.

– Sen har regeringen också nyligen givit medel åt ideella organisationer som till exempel Suicide zero och riksförbundet för suicidprevention att söka stöd, säger Bo Runeson.

Den satsningen uppgår till 15 miljoner kronor.

Bildkälla: Manos Bourdakis via Wikimedia Commons

Slutsats:

Mot bakgrund av det här kan vi konstatera att påståendet om att "inget händer" när det handlar om åtgärder för att motverka självmord bland ungdomar i Sverige helt enkelt inte stämmer.

Snittantalet på ungdomar i Sverige som tar livet av sig är heller inte 171, utan snarare runt 150.

Folkhälsominister Gabriel Wikström kallade i veckan visserligen till ett möte i riksdagens socialutskott för att diskutera frågan om ensamkommande som riskerar att begå självmord, men det handlade inte om att starta flera krisgrupper, något som påstods i Facebook-inlägget från Politikfakta.

Påståendena i memen får därför anses som falska.

Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du kritisk till vad du läser i ditt flöde?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.