Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet.
1 av 2
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Bland annat vill hon att fler poliser ska "patrullera" på nätet.
2 av 2
Bland annat vill hon att fler poliser ska "patrullera" på nätet. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.


Vad är din bild av hur näthat ser ut idag?

– Jag tror att det är svårt att ge en enhetlig bild. Men på snart sagt alla sociala medier förekommer allt ifrån taskiga kommenterar till mobbning och rena trakasserier och hot. Näthatet kan ju också spridas otroligt fort och få enorma proportioner snabbt. I den utvecklingen tror jag inte vuxenvärlden, politiken, lagstiftningen och polisen hängt med, säger Ebba Busch Thor till Nyheter24.

Hur hårt drabbade är just ungdomar?

– En tredjedel av de unga har utsatts för kränkningar på nätet det senaste året, åtta procent av tjejerna och fem procent av killarna har utsatts för mobbning på samma sätt. Det är väldigt mycket och det är ett problem som inte är lätt för vuxenvärlden att upptäcka om de inte sitter och tittar över axeln på barnen, vilket naturligtvis är omöjligt.

Hur allvarlig är situationen skulle du säga?

– Det är väldigt allvarligt när internet blir en miljö där andra värderingar och normer råder än i den fysiska världen och det riskerar att befästa en uppfattning om att lagen inte gäller på nätet. Det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Ebba Busch Thor. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

På vilket sätt vill ni ändra på lagstiftningen?

– Vi vill ha en särskild enhet inom polisen som arbetar med brott på nätet och förtydliga förtalsbrottet så att det anses som grovt att exempelvis sprida kränkande bilder så att många kan se dem.

Hur ska den här särskilda enheten inom polisen se ut och fungera mer konkret?

– Vi vill att polisen ska ha en större närvaro på nätet så att de i större utsträckning ska kunna upptäcka pågående brott där, en slags "patrullering" på nätet alltså. För att det ska förverkligas krävs för det första betydligt fler poliser. Vi avsätter därför stora resurser för att stärka upp polisen med 10 000 fler poliser som kan möta de stora utmaningarna som vi har med ökande brottslighet generellt.

Vad hoppas ni att det får för effekt?

– Först och främst att fler upptäcks och lagförs för kränkningar på nätet. I ett andra steg är vårt mål att det leder till en värderingsdiskussion som slutar i att människor förstår att samma regler gäller överallt i samhället och att internet inte är ett vilda västern för sexuella trakasserier, mobbning och hot.

Se även klippet med Nyheter24:s No hate-film där en rad kända profiler och politiker visar hur trötta de är på allt hat där ute – och hur de istället uppmanar alla att sprida kärlek:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också ha fler poliser på nätet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.