Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet.
1 av 2
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Foto: TT Nyhetsbyrån
Bland annat vill hon att fler poliser ska "patrullera" på nätet.
2 av 2
Bland annat vill hon att fler poliser ska "patrullera" på nätet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.


Läs mer

Vad är din bild av hur näthat ser ut idag?

– Jag tror att det är svårt att ge en enhetlig bild. Men på snart sagt alla sociala medier förekommer allt ifrån taskiga kommenterar till mobbning och rena trakasserier och hot. Näthatet kan ju också spridas otroligt fort och få enorma proportioner snabbt. I den utvecklingen tror jag inte vuxenvärlden, politiken, lagstiftningen och polisen hängt med, säger Ebba Busch Thor till Nyheter24.

Hur hårt drabbade är just ungdomar?

– En tredjedel av de unga har utsatts för kränkningar på nätet det senaste året, åtta procent av tjejerna och fem procent av killarna har utsatts för mobbning på samma sätt. Det är väldigt mycket och det är ett problem som inte är lätt för vuxenvärlden att upptäcka om de inte sitter och tittar över axeln på barnen, vilket naturligtvis är omöjligt.

Hur allvarlig är situationen skulle du säga?

– Det är väldigt allvarligt när internet blir en miljö där andra värderingar och normer råder än i den fysiska världen och det riskerar att befästa en uppfattning om att lagen inte gäller på nätet. Det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Ebba Busch Thor. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

På vilket sätt vill ni ändra på lagstiftningen?

– Vi vill ha en särskild enhet inom polisen som arbetar med brott på nätet och förtydliga förtalsbrottet så att det anses som grovt att exempelvis sprida kränkande bilder så att många kan se dem.

Hur ska den här särskilda enheten inom polisen se ut och fungera mer konkret?

– Vi vill att polisen ska ha en större närvaro på nätet så att de i större utsträckning ska kunna upptäcka pågående brott där, en slags "patrullering" på nätet alltså. För att det ska förverkligas krävs för det första betydligt fler poliser. Vi avsätter därför stora resurser för att stärka upp polisen med 10 000 fler poliser som kan möta de stora utmaningarna som vi har med ökande brottslighet generellt.

Vad hoppas ni att det får för effekt?

– Först och främst att fler upptäcks och lagförs för kränkningar på nätet. I ett andra steg är vårt mål att det leder till en värderingsdiskussion som slutar i att människor förstår att samma regler gäller överallt i samhället och att internet inte är ett vilda västern för sexuella trakasserier, mobbning och hot.

Se även klippet med Nyheter24:s No hate-film där en rad kända profiler och politiker visar hur trötta de är på allt hat där ute – och hur de istället uppmanar alla att sprida kärlek:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du också ha fler poliser på nätet?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.