Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Öppna upp mediernas kommentarsfält och lyssna på näthatarna

Henrik Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.
Henrik Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson tror att dialog är enda vägen till att stoppa näthatet.


Läs mer
Om skribeten

Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.

Följ honom på Twitter här: @erikssonhenrik 

“Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister.” 

Näthatarens kommentar är skriven på en krönika signerad av en kollega. En 26-årig man dömdes för kommentaren men har överklagat domen. Hot och hat har blivit vardag för oss journalister. Det är det ingen tvekan om. Varje dag får redaktionen ta emot vidriga påhopp. Vi polisanmäler och tar bort kommentarerna. Trots att hatet rensas bort lämnar de kvar en känsla av obehag med en fråga – är det värt det?

Är det värt att skriva en artikel som man vet kommer fylla nätet och sociala medier med hat. Jag vet att vissa journalister tvekar och andra avböjer att skriva en artikel om ämnen som lockar till sig trollen. Inte bara journalister utan även folk som inte vågar ställa upp på intervjuer för att de är rädda för att läsa kommentarsfältet efteråt. Hur påverkar det vidriga näthatet yttrandefriheten och journalistiken? 

Är det värt det att ha öppna kommentarsfält? Medan andra medier har valt att stänga av möjligheten till att kommentera tror jag på dialog. 

För att förbättra klimatet på nätet måste man våga prata med sina läsare. På Nyheter24 har vi från dag ett lärt oss att ta vara och lyssna på våra besökares röst. Det handlar inte bara om att förstå vilka de är. Fler redaktioner måste ta ansvar och bygga en relation med sin målgrupp. Vill vi att klimatet ska bli bättre på nätet måste vi i media också ta vårt ansvar. 

Sedan lång tid tillbaka har vi sett på media som den tredje statsmakten. Den enskilde läsaren blev på sin höjd lyft i en insändare. I dag är artikelkommentarerna ibland intressantare än själva innehållet då alla kan göra sin röst hörd. Gapet mellan media och läsarna har minskat kraftigt men förtroendet för journalistiken har knappast ökat. Anledningen? Vi lyssnar inte på dem. Och vi föregår inte alltid med gott exempel. 

En stor del av journalistkåren ägnar i stället timmar åt att diskutera och bråka med kollegor på Twitter. Timmar de i stället borde pratat med sina läsare för att förstå varför så många är så arga. För hur ska vi öka förtroendet för yrket och verka för ett nät utan hat om vi själva inte föregår med gott exempel. Om vi ska vara helt ärliga så ser vi dagligen hur vi i media vräker ur oss spydiga kommentarer till våra egna kollegor.

Om vi inte lever som vi lär kommer klimatet på nätet aldrig bli bättre. Varför ska vissa läsare sluta hata om vi själva inte kan ha en sund dialog?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.