Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Experten: Därför är hämndporr inte ett sexualbrott

När det kommer till nya lagar för att krossa näthatet är det en fråga som kommer att bli het framöver.
1 av 7
När det kommer till nya lagar för att krossa näthatet är det en fråga som kommer att bli het framöver. Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt Mårten Schultz, svensk professor i civilrätt och ordförande för Institutet för juridik och internet, handlar den frågan om att göra hämndporr till ett sexualbrott.
2 av 7
Enligt Mårten Schultz, svensk professor i civilrätt och ordförande för Institutet för juridik och internet, handlar den frågan om att göra hämndporr till ett sexualbrott. Foto: TT Nyhetsbyrån
Detta är även något flera riksdagsledamöter redan har skrivit motioner om, säger han.
3 av 7
Detta är även något flera riksdagsledamöter redan har skrivit motioner om, säger han. Foto: TT Nyhetsbyrån
Från januari kan den nya lagen olaga integritetsintrång börja gälla i Sverige. Den innebär att bland annat hämndporr blir olagligt. Men fler förändringar är på gång.
4 av 7
Från januari kan den nya lagen olaga integritetsintrång börja gälla i Sverige. Den innebär att bland annat hämndporr blir olagligt. Men fler förändringar är på gång. Foto: TT Nyhetsbyrån
Tanken är att straffen för olaga hot, ofredande, grovt förtal och förolämpning också ska uppdateras till dagens digitala samhälle.
5 av 7
Tanken är att straffen för olaga hot, ofredande, grovt förtal och förolämpning också ska uppdateras till dagens digitala samhälle. Foto: TT Nyhetsbyrån
"Det kommer att täppa igen de mest uppenbara hålen vi har i lagen", sa Amanda Redin, verksamhetschef Institutet för juridik och internet, tidigare till Nyheter24.
6 av 7
"Det kommer att täppa igen de mest uppenbara hålen vi har i lagen", sa Amanda Redin, verksamhetschef Institutet för juridik och internet, tidigare till Nyheter24. Foto: Nyheter24
Samtidigt som näthatet har blivit större har våra svenska lagar haft svårt att hänga med.
7 av 7
Samtidigt som näthatet har blivit större har våra svenska lagar haft svårt att hänga med. Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay

Näthat bekämpas med nya lagar. Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt, är det en speciell lagfråga som kommer bli hetast framöver.


Läs mer

När det kommer till nya lagar för att krossa näthatet är det en fråga som kommer att bli het framöver.

Enligt Mårten Schultz, svensk professor i civilrätt och ordförande för Institutet för juridik och internet, handlar den frågan om att göra hämndporr till ett sexualbrott, något flera riksdagsledamöter redan har skrivit motioner om, säger han.

– Nu kommer vi att få den nya lagen olaga integritetsintrång som bland annat fångar in just hämndporr, men det kommer inte att vara ett sexualbrott, och jag tror att det kommer att dyka upp fler som vill att det ska vara det, att det är där det hör hemma, bland våldtäkterna och sexuellt ofredande, säger Mårten Schultz.

Vad är problemet med att det inte klassas som ett sexualbrott då?

– Rent formaljuridiskt behöver det inte spela så stor roll, men i praktiken behandlas sexualbrotten annorlunda. Det är ett helt annat signalvärde att säga att någon gör sig skyldig till ett sexualbrott genom att hänga ut sitt ex på en porrsajt.

Mårten Schultz. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det finns även fler skillnader att klassa något som ett sexualbrott, menar Mårten Schultz.

– Det kan också påverka prioriteringen hos polisen. Man ser allvarligare på sexualbrott än på till exempel förtal, säger han.

Från januari kan den nya lagen olaga integritetsintrång börja gälla i Sverige. Den innebär att bland annat hämndporr blir olagligt.

Men fler förändringar för att stoppa hat, hot och trakasserier på nätet är också på gång. Tanken är nämligen att straffen för olaga hot, ofredande, grovt förtal och förolämpning också ska uppdateras till dagens digitala samhälle.

– Det kommer att täppa igen de mest uppenbara hålen vi har i lagen. Vi får helt enkelt en mer teknikneutral lagstiftning om det här förslaget går igenom som gör det lättare att tillämpa online-händelser i brottsbalken, sa Amanda Redin, verksamhetschef Institutet för juridik och internet, tidigare till Nyheter24.

Amanda Redin.

Kolla även in årets No hate-film – där en rad kända profiler och politiker uppmanar alla att sprida kärlek på nätet:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.