Kan man få fängelse för att man skickar dickpics?
1 av 4
Kan man få fängelse för att man skickar dickpics? - Foto: Montage TT/Pixabay / TT
Nästan alla vet vad en dickpic är.
2 av 4
Nästan alla vet vad en dickpic är. - Foto: Montage TT/Pixabay
En bild på en penis som en kille skickar till en annan person – utan att den andra personen kanske har bett om det.
3 av 4
En bild på en penis som en kille skickar till en annan person – utan att den andra personen kanske har bett om det. - Foto: Pixabay
Att få oönskade penisbilder skickade till sig kan många säkert uppleva som obehagligt. Men är det olagligt?
4 av 4
Att få oönskade penisbilder skickade till sig kan många säkert uppleva som obehagligt. Men är det olagligt? - Foto: Channel 4

Har du skickat dickpics? Då kan du få fängelse

Så kallade dickpics har blivit en grej de senaste åren. Men inte alla vill ha dem. Är det då olagligt att skicka? Här är expertens svar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Nästan alla vet vad en dickpic är. En bild på en penis som en kille skickar till en annan person – utan att den andra personen kanske har bett om det.

Att få oönskade penisbilder skickade till sig kan många säkert uppleva som obehagligt. Men är det olagligt?

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Pixabay

Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt och ordförande för Institutet för juridik och internet, beror det bland annat på i vilket sammanhang som bilden skickas.

– Sexuellt ofredande kan till exempel vara om man tafsar, men det inkluderar också blottning. Så att blotta sig för någon kan vara ett sexuellt ofredande. Det här innebär att dickpics skulle kunna jämställas med ett blottande i vissa fall, säger Mårten Schultz till Nyheter24.

Att skicka dickpics kan alltså vara sexuellt ofredande, något som kan leda till böter eller fängelse i högst två år.

– Gör man det här i större utsträckning och skickar till flera olika individer är det absolut på fängelsenivå, sa chefsåklagare Fredrik Skoglund tidigare till SVT.

Bildkälla: Pixabay

Mårten Schultz menar dock att brottet "sexuellt ofredande" har en begränsning när det kommer till att skicka dickpics. Begränsningen handlar om att den som skickar bilden måste ha ett sexuellt syfte.

– I ganska många av de dickpics-redogörelser som jag har tagit del av är det inte alltid säkert att det finns ett sexuellt syfte. Ibland kan syftet vara att jävlas, att man är ute efter själva kränkningen och inte efter att reta sin egen sexualitet. Då är jag inte så säker på att det kan vara sexuellt ofredande, säger Mårten Schultz.

Bildkälla: Channel 4

Antalet personer som har blivit fällda för att ha skickat dickpics är inte supermånga, men det finns fall. Som till exempel den man i 40-årsåldern som i våras dömdes för att bland annat ha skickat bilder på sin penis till en kvinnlig kollega på en skola i Karlskrona kommun.

Mannen dömdes till villkorlig dom. Rätten tog då hänsyn till att han tidigare var ostraffad och att han förlorade sitt jobb efter händelsen. Han dömdes dock till att betala 10 000 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan, rapporterade tidigare P4 Blekinge.

Har du någon gång fått en oönskad "dickpic"? Nu kan du se var bilden är tagen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått eller skickat en dickpic någon gång?
Tack för din röst!