Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Har du skickat dickpics? Då kan du få fängelse

Kan man få fängelse för att man skickar dickpics?
1 av 4
Kan man få fängelse för att man skickar dickpics?. Foto: Montage TT/Pixabay / TT
Nästan alla vet vad en dickpic är.
2 av 4
Nästan alla vet vad en dickpic är. Foto: Montage TT/Pixabay
En bild på en penis som en kille skickar till en annan person – utan att den andra personen kanske har bett om det.
3 av 4
En bild på en penis som en kille skickar till en annan person – utan att den andra personen kanske har bett om det. Foto: Pixabay
Att få oönskade penisbilder skickade till sig kan många säkert uppleva som obehagligt. Men är det olagligt?
4 av 4
Att få oönskade penisbilder skickade till sig kan många säkert uppleva som obehagligt. Men är det olagligt?. Foto: Channel 4

Så kallade dickpics har blivit en grej de senaste åren. Men inte alla vill ha dem. Är det då olagligt att skicka? Här är expertens svar.


Läs mer

Nästan alla vet vad en dickpic är. En bild på en penis som en kille skickar till en annan person – utan att den andra personen kanske har bett om det.

Att få oönskade penisbilder skickade till sig kan många säkert uppleva som obehagligt. Men är det olagligt?

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Pixabay

Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt och ordförande för Institutet för juridik och internet, beror det bland annat på i vilket sammanhang som bilden skickas.

– Sexuellt ofredande kan till exempel vara om man tafsar, men det inkluderar också blottning. Så att blotta sig för någon kan vara ett sexuellt ofredande. Det här innebär att dickpics skulle kunna jämställas med ett blottande i vissa fall, säger Mårten Schultz till Nyheter24.

Att skicka dickpics kan alltså vara sexuellt ofredande, något som kan leda till böter eller fängelse i högst två år.

– Gör man det här i större utsträckning och skickar till flera olika individer är det absolut på fängelsenivå, sa chefsåklagare Fredrik Skoglund tidigare till SVT.

Bildkälla: Pixabay

Mårten Schultz menar dock att brottet "sexuellt ofredande" har en begränsning när det kommer till att skicka dickpics. Begränsningen handlar om att den som skickar bilden måste ha ett sexuellt syfte.

– I ganska många av de dickpics-redogörelser som jag har tagit del av är det inte alltid säkert att det finns ett sexuellt syfte. Ibland kan syftet vara att jävlas, att man är ute efter själva kränkningen och inte efter att reta sin egen sexualitet. Då är jag inte så säker på att det kan vara sexuellt ofredande, säger Mårten Schultz.

Bildkälla: Channel 4

Antalet personer som har blivit fällda för att ha skickat dickpics är inte supermånga, men det finns fall. Som till exempel den man i 40-årsåldern som i våras dömdes för att bland annat ha skickat bilder på sin penis till en kvinnlig kollega på en skola i Karlskrona kommun.

Mannen dömdes till villkorlig dom. Rätten tog då hänsyn till att han tidigare var ostraffad och att han förlorade sitt jobb efter händelsen. Han dömdes dock till att betala 10 000 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan, rapporterade tidigare P4 Blekinge.

Har du någon gång fått en oönskad "dickpic"? Nu kan du se var bilden är tagen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått eller skickat en dickpic någon gång?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.