I kväll är det Årets nätängel-galan i Stockholm
1 av 2
I kväll är det Årets nätängel-galan i Stockholm. Bilden till vänster är dock från ett annat tillfälle.
Logga för Årets nätängel 2017
2 av 2
Årets nätängel 2017.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.


Första året fick Fanna Ndow Norrby priset och i fjol var det Ulric Janssons tur. I år har priset utökats med tre kategorier: årets nätängel junior, årets ideella nätängel och årets nätängel i media.

Och så klart huvudpriset: årets nätängel.

Det är ni läsare som har röstat fram de nominerade. Sedan väljer en jury ut vinnarna som ska presenteras under torsdagskvällen på en stor gala på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Konferencierer är bloggaren Daniel Paris och Nyheter24:s nöjeschef Gabriella Bark. På scen ska även artisten Maxida Märak uppträda.


Här är de nominerade till Årets nätängel 2017:

Diego Martinez aka DiegoxMami
No bad vibes. Så heter Diegos instagram-konto och det är också det han förmedlar till sina följare. Och han gör det outtröttligt flera gånger om dagen. Med precis rätt blandning av kärlek, pepp, styrka – och en hel del humor – har han blivit en viktig förebild bland de unga i Stockholms förorter.  Eller som en som nominerade honom skrev: ”han är jetski”.

Sara Dahlström
Oavsett om hon bjuder på dans eller tyngdlyftning är budskapet alltid detsamma: älska dig själv. Som chefredaktör på Hälsa & Fitness och med bilder på sig själv i sociala medier är hon med och sprider en kroppspositivism som minst sagt smittar av sig. Hon vägrar låta sig tystas av kroppskritiker och kräver av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna i diskussioner. En strongwoman som inte tar skit från någon, men lyfter skrot bättre än många.

Stina Wollter
”Konst, kropp, katt”. Så beskriver Stina sitt Instagram-konto med 127 000 följare. Hon glömde kurage. Med en glöd och intensitet står Stina upp för allas lika rättigheter, respekt, jämställdhet och rätten att få ta plats. I sin egen kropp och i samhället. Hon svarar på alla meddelanden hon får. Med kärlek. Ytterligare ett ord hon kan addera till sin beskrivning.

Helena Mayer
Helena Meyer har funnits till hands för barn och ungdomar lika länge som barn och ungdomar har använt nätet som mötesplats. Alltid lyssnande och inkännande, alltid på deras sida. Med outtömlig empati, intelligens och humor lyckas hon bygga upp ett förtroende hos de som slutat lita på andra. Lösningsinriktad och självutlämnande har hon hjälpt och stöttat tusentals i mer än ett decennium. 

Årets nätängel junior

Noelle och Nathea, Rocka sockorna
”Jag skulle inte ändra på dig för allt i världen. Men för din skull ska jag ändra på allt i världen.” Orden är Natheas egna – och riktas till storasyster Noelle. Vi tror henne. Och tillsammans är de redan på god väg. På tre år har deras initiativ för att visa att mångfald är bra blivit en folkrörelse som engagerar alla. Sockor rockas numera överallt - från förskolor och ända upp till riksdagsnivå. Även om initiativet bara sker en gång om året pågår kampen året om. På nätet sprider Noelle och Nathea energiskt budskapet om ökad förståelse och mer kärlek.

Nathalie Danielsson, Nattid
Lägg namnet Nathalie Danielsson på minnet. På mindre än ett år har hon blivit en av Sveriges mest populära på Musical.ly. Men Nathalie använder nätet till mer än musikvideor. Efter att ha blivit mobbad under sin skolgång använder hon sin plattform till att hjälpa andra att handskas med det hat som via telefonen följer med dagens ungdomar hem från skolan. Gensvaret har varit enormt och varje dag hör unga av sig och tackar henne för att hon får dem att orka fortsätta leva. Om det inte är en nätängel, så vet vi inte vad som är det. 

Melissa Fröhlich
Varje gång Melissa lägger upp en video på Musical.ly trycker flera tusen på hjärta-knappen, andra kommenterar och skriver vad de tycker. Många skriver snälla saker. Men trots att Melissa bara är 10 år gammal vet hon allt för väl hur det är att ta emot hatfulla kommentarer. Men trots sin låga ålder har hon redan förstått det som många vuxna fortfarande har kvar att lära sig: att inte möta hat med hat. Istället besvarar Melissa hatet med konstruktiva texter där hon tar avstånd från påhopp och näthat. En förebild för oss alla – oavsett ålder.

Lisa Jonsson aka Misslisibell 
Som en av Sveriges mest inflytelserika bloggare och youtube-stjärnor har Lisa Jonsson, eller Misslisibell som de flesta kanske känner henne som, delat, inspirerat och motiverat fler människor än de flesta gör under en livstid. Lisa har ett mod, en styrka och en övertygelse som smittar. Modet att dela sin historia och sina upplevelser, goda som dåliga. Styrkan att aldrig sänka sig till samma nivå som mobbarna och näthatarna. Övertygelsen om att världen kan bli bättre. Om fler var lika starka som Lisa hade världen varit bättre.   

Årets ideella nätängel

Spelhjälpen
Spelhjälpen arbetar för en positiv, solidarisk och öppensinnad spelkultur. Precis en sådan kultur som vi vill se på både nätet och samhället i stort. Övertygade om att spelare vill och kan hjälpa till har gruppen tre år på rad arrangerat livestreams med spelrelaterat innehåll på nätet och samtidigt samlat in hundratusentals med kronor till välgörenhetsorganisationer, nu senast till förmån för kvinnors rättigheter och trygghet. Spelhjälpen sänder ut ett viktigt budskap om ett spelcommunity där alla är välkomna, ung som gammal, kvinna som man, gay som straight. 

Simon Sandström
Det sägs att inte alla hjältar bär mantel. Simon Sandström är en sådan. En hjälte som jobbar både hel- och övertid mot näthatet. På arbetstid lär Simon dagligen ut till sina skolelever att det inte är okej att trycka ner andra människor, varken i skolan eller på internet.  Efter arbetstid fortsätter han den kampen på Facebook-sidan Soldier of Love och via organisationen Make a change. Simon står upp för dem vars röster är små, vars självförtroende är låga och för de som inte längre orkar eller har möjlighet att själva driva kampen mot mobbing.  

Heja livet
Ett nätverk för kvinnor som är med varandra, inte emot varandra. Så beskriver Heja livet sig själva. Verkligheten är ännu bättre än så. På kort tid har Facebook-gruppen för kvinnor blivit en plats där liv förändras till det bättre. En fredad plats där kvinnor kan prata om sina tankar, rädslor och problem - helt utan att mötas av misstro, hat, ifrågasättande och pekpinnar. Resultatet? Kvinnor som säger upp sig, flyttar utomlands, blir ihop, gör slut, startar eget. Bara för att nämna några exempel. 

Aldrig ensam
Ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa i hemlighet. Med den inställningen har Aldrig ensam räddat många liv. Genom sina starka närvaro på nätet och ungdomliga samt inspirerande ton lyckas Aldrig ensam sudda ut många fördomar och tabun som råder om psykisk ohälsa bland unga vuxna.

Årets nätängel i media

Lilla aktuellt
När världen känns läskig och ohygglig finns de där. Redaktörerna som driver Lilla aktuellts kanaler i sociala medier möter varje barns frågor och rädslor med en värme och kärlek som känns ända in i hjärtat. På ett enkelt och respektfullt sätt lugnar, förklarar och besvarar de frågor om allt från terrorattentat, klimatförändringar, mobbing, photoshoppade modeller och fake news till varför FO&O går skilda vägar.

Josefin Dahlberg
En ”Power Babe” som vill att alla ska få ut det mesta av livet. Josephine definierar ordet pepp. Hennes genuina entusiasm och välvilja känns överallt. Inte minst på bloggen på Metro mode, Facebooksidan Power Babes och i podden Josefin & Vanja. På kort tid har hon lyckats skapa platser i den digitala världen där kvinnor finner krafter att följa sina drömmar, tro på sig själva, testa nya saker, ta hand om sig själva - och dessutom peppa andra tjejer.

Jeanette Gustafsdotter
Att hotfulla mejl, telefonsamtal och hat riktas allt mer mot kvinnliga journalister i Sverige vet vi. Mycket tack vare Jeanette Gustafsdotter på TU. Tillsammans med nätverket Klara K låg hon bakom en stor undersökning om hatet mot Sveriges kvinnliga journalister tidigare i år som fick stor spridning. Jeanette vågar, trots att hon har statistiken framför sig, ta plats på barrikaderna och kalla hatet för vad det verkligen är. Ett brott och ett hot mot demokratin.

Marcus Oscarsson
Det spelar inte någon roll vilken politisk tillhörighet du har, mobbning på nätet är aldrig okej. Det budskapet har TV4-experten fått fram med önskvärd tydlighet. På hans Facebooksida råder något så ovanligt som ett balanserat samtalsklimat. Mycket tack vare Marcus 14 ordningsregler som i grunden går ur på att istället för att skriva negativt om de man ogillar ska man skriva positivt om de man gillar. Genom att hålla stenhårt på sina ordningsregler har Marcus lyckat med något de stora mediehusen misslyckas med varje dag – att skapa en plats utan näthat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs det mer kärlek på nätet?
Tack för din röst!