Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Emely och Carro har startat en Facebook-grupp – som räddar liv

Emely Crona Stenberg är tjejen som tillsammans med bästa vännen Carro Levy grundade Facebook-gruppen "Heja livet" 2014.
1 av 4
Emely Crona Stenberg är tjejen som tillsammans med bästa vännen Carro Levy grundade Facebook-gruppen "Heja livet" 2014. Foto: Heja livet / Facebook
I "Heja livet" gäller nolltolerans mot näthat, och så kommer det att förbli så länge gruppen lever vidare, berättar Emely Crona Stenberg.
2 av 4
I "Heja livet" gäller nolltolerans mot näthat, och så kommer det att förbli så länge gruppen lever vidare, berättar Emely Crona Stenberg. Foto: Privat
Idag har den vuxit till ett nätverk bestående av 60 000 kvinnor.
3 av 4
Idag har den vuxit till ett nätverk bestående av 60 000 kvinnor. Foto: Heja livet
Förutom gruppen på Facebook anordnar "Heja livet" även events för alla medlemmar som vill delta.
4 av 4
Förutom gruppen på Facebook anordnar "Heja livet" även events för alla medlemmar som vill delta. Foto: Heja livet

"Heja Livet" är nätgruppen som sprider nätkärlek och stöttar varandra. De har nolltolerans mot 2000-talets argaste ord och kommentarer.


Läs mer

Emely Crona Stenberg är tjejen som tillsammans med bästa vännen Carro Levy grundade Facebook-gruppen "Heja livet" 2014. Idag har den vuxit till ett nätverk bestående av 60 000 kvinnor.

I "Heja livet" gäller nolltolerans mot näthat, och så kommer det att förbli så länge gruppen lever vidare, berättar Emely Crona Stenberg.

– Vi upplevde att klimatet kvinnor emellan behövde förändras. Vi ville också förändra sättet att se på rekryteringar och psykisk ohälsa. Tillsammans är man mindre ensam, säger Emely Crona Stenberg till Nyheter24.

Förutom gruppen på Facebook anordnar "Heja livet" även events för alla medlemmar som vill delta. Bildkälla: Heja livet

Emely Crona Stenberg berättar att det är på både gott och ont att uttrycka sig idag.

– Hat har funnits i alla tider och i alla former. Jag har sett ord om mig själv på skolans väggar när Instagram inte fanns, säger hon.

Känslor som avundsjuka, missunnsamhet, sorg och ilska – alla negativa känslor kan ta sig uttryck i alla typer av hat. Att gömma sig bakom en skärm har blivit det absolut enklaste sättet. Det kräver inga speciella medel och du behöver heller inte stå öga mot öga med personen som faktiskt är offret.

– Ge nätkärlek genom ärlighet, tillit och humor. Att vara snäll utan att vara dum mot sig själv, det är väldigt viktigt att komma ihåg, säger Carro Levy.

Emely Crona Stenberg och Carro Levy grundade Facebook-gruppen "Heja livet" 2014. Bildkälla: Heja livet

Det finaste "Heja livet" har fått höra på nätet är att de har räddat någons liv genom att förändra denna persons tankesätt – med enbart goda ord i text.

– Vi blir berörda varje dag i princip. Allt ifrån när en kvinna med skyddad identitet får ett studentfirande av "Heja livets" medlemmar, till att en kvinna visar ett otroligt mod genom att lägga upp en bild på sig själv med sitt ena bröst bortopererat.

Bildkälla: Heja livet

Kolla även in årets No hate-film – där en rad kända profiler och politiker uppmanar alla att sprida kärlek på nätet:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kände du till Heja livet?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.