Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Lisa Bjurwald: Hatet är ett hot mot demokratin

Hoten leder till självcensur bland journalister.
1 av 5

Hoten leder till självcensur bland journalister.

medievärlden / TT

Lisa Bjurwald är grundare av Medienätverket mot näthat, som bedriver opinionsarbete mot såväl myndigheter som mediechefer i syfte att öka medvetenheten om, och kräva mer kraftfulla åtgärder mot, näthat.
2 av 5

Lisa Bjurwald är grundare av Medienätverket mot näthat, som bedriver opinionsarbete mot såväl myndigheter som mediechefer i syfte att öka medvetenheten om, och kräva mer kraftfulla åtgärder mot, näthat.

COPYRIGHT MEDIEVÄRLDEN 2015

Hatet har lett till att journalister väljer bort att skriva om vissa ämnen.
3 av 5

Hatet har lett till att journalister väljer bort att skriva om vissa ämnen.

TT

Det är skillnad på hat mot privatpersoner och hat mot till exempel journalister.
4 av 5

Det är skillnad på hat mot privatpersoner och hat mot till exempel journalister.

TT

Näthatet är ett hot mot demokratin.
5 av 5

Näthatet är ett hot mot demokratin.

TT

No Hate | 21/10/2015 23:46

Invandring och feminism är några av de ämnen som leder till mest hot och hat mot journalister. Och hatarna lyckas när journalister väljer att censurera sig själva.

Näthatet växer och hot och hat är vardag för många som tillbringar mycket tid på nätet. Men enligt Lisa Bjurwald, expert på näthat, är det viktigt att skilja på två typer av hat som kan ha mycket olika effekt.

Den ena typen av hat är det som drabbar privatpersoner. Det kan vara hemskt för personen som drabbas men påverkar inte samhället. Den andra typen är det hat som riktas mot journalister och andra kulturarbetare som i förlängningen drabbar demokratin.

– Det hat vi ser mot medier i dag är en massrörelse, det är tusentals människor som sitter och hatar. Det är klart att det är mer allvarligt med en organiserad extremrörelse än om det är din före detta bästis som börjat skriva hat till dig, säger Bjurwald till Nyheter24.

Hon säger att näthatet har påverkat. Det har lett till att journalister väljer att skriva mindre om ämnen som de vet kommer att leda till att de får mycket hat och hot. Jämställdshetsfrågor och invandringsfrågor är det som skapar störst hatstormar mot journalister.


Bildkälla: TT

– Det vi ser redan nu är inte att de tystnar men det naggas i kanten. Extrema röster får som de vill, de får sätta sin agenda. De tystar sanningen och den kommer i stället ut i censurerad form, säger hon och fortsätter:

– Journalister börjar välja sina ord och det är inte rättvisande. Det blir en filtrerad sanning som kommer ut till folket och det är i förlängningen så det ser ut i en diktatur.

Kan det påverka opinionen?

– Ja, det tror jag. Det är ett hot mot demokratin när du har en mobb som lyckas påverka på dettas sätt, genom hot och hat. Det kommer bli en annan bevakning av Sverigedemokraterna inför nästa val, säger Bjurwald.

Är det bara Sverigedemokraterna som står för hatet?

– Det är dem och deras anhängare som hatar till störst del.

Bjurwald menar att hatarna vet exakt hur långt de kan gå och vad de kan skriva – utan att det får konsekvenser för dem men fortfarande påverkar mottagaren.

De skriver för att tysta och vet att det lyckas. Bjurwald ger exempel som Uppdrag granskning-programmet där kvinnor berättade om hat de fått och Alexandra Pascalidou som övervägde att lämna sitt jobb på Ring P1 på grund av hatet.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe