Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

​Till alla vuxna: barn blir näthatade för att ni inte bryr er tillräckligt

- 19/10/2015, 14:49 -

Privat

Haval van Drumpt: "Lösningen är inte att föräldrar ska skapa konton på Snapchat och kräva att få bli vänner med sina barn. I stället bör man som förälder vara nyfiken".

Varje år drabbas 60 000 barn och unga av mobbning. Inte helt sällan sker det online, och ofta sker det från anonyma konton.

Från vuxenvärldens sida har reaktionen varit otillräcklig. Man har konstaterat att det är förbjudet och oacceptabelt. Men så länge man inte gör något åt kränkningarna, blir det bara tomma ord.

Vi måste göra mer. Inte bara genom nya lagar eller fler poliser, utan också genom att tala om vad som är okej och inte på nätet.

Därför glädjer det mig att vi är många som engagerar oss nu. Nya tv-program, som Morgans Mission, Det handlar om dig och Det handlar om oss, tar upp mobbning ur flera olika synvinklar. Företag och medier börjar engagera sig och politiker debatterar kränkningar på nätet. No Hate och den här sajten är ett exempel på ett viktigt engagemang.

Jag tycker inte man ska underskatta kraften i ett positivt budskap. Det spelar roll om vi är många som talar om att vi måste vara medmänniskor på nätet. Just därför har vi använt vårt medieutrymme för att berätta att det är härligt att lovebomba varandra.

Vår nya podcast Ung på nätet som vi gör tillsammans med Surfa lugnt är en del av det engagemanget. I fem avsnitt vill vi hjälpa föräldrar att förstå sina barns digitala liv. Vi kommer naturligtvis att prata om fällorna och farorna. Men lika lite som vi vill måla allt i rosenrött, vill vi avskräcka föräldrar från att låta sina barn experimentera och pröva gränser. Nätet ger barn och ungdomar fantastiska möjligheter och det är något alla föräldrar borde vara delaktiga i

Därför har vi också med oss internetforskaren Elza Dunkels som ständig gäst i podcasten. Hon har ett tydligt recept om ett schystare digitalt liv, som inte handlar om övervakning av ungas surfande eller förbud att använda sociala nätverk. I stället så handlar det om att bejaka ungas nyfikenhet och att bygga tillit, både mellan unga, men även mellan unga och föräldrar.

Lösningen är inte att föräldrar ska skapa konton på Snapchat och kräva att få bli vänner med sina barn. I stället bör man som förälder vara nyfiken, fråga om tjänsterna och visa att man har förtroende för sina barn. Och för unga är det lika viktigt att då och då släppa in vuxna i sina digitala liv. Precis som i alla relationer behöver man visa hur man kommunicerar och berätta om det som är nytt och roligt, men också om det som är jobbigt.

Det handlar helt enkelt om närvaro. Kan vi föräldrar stå och huttra i timmar i kylslagna hockeyhallar och ridhus för att peppa våra barn, så borde vårt engagemang också räcka till för barnens digitala liv. Vi borde kunna få våra barn att känna vårt stöd också på nätet. För tänk om alla ungdomar som i dag finns på de sociala nätverken kunde känna tillit till nätet och den miljö de vistas i. Tänk om de kunde bli ”gillade” för dem de är och slippa kränkande kommentarer.

Jag vet att det låter som en vision. Men det är en vision som jag brinner för.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe