- Foto: Privat

​Till alla vuxna: barn blir näthatade för att ni inte bryr er tillräckligt

Haval van Drumpt: "Lösningen är inte att föräldrar ska skapa konton på Snapchat och kräva att få bli vänner med sina barn. I stället bör man som förälder vara nyfiken".


Om skribenten

Haval van Drumpt är chef hos Halebop och en av Nyheter24:s samarbetspartners i vår kampanj mot näthat.

Följ honom på Twitter: @HavalvanDrumpt

Lyssna på podden

Gäster i podden är bland andra programledaren Ann Söderlund, sexualupplysaren Sandra Dahlén, journalisten Jack Werner, artisten Martin Stenmarck och Jonas Söderlund från Bris.

Ämnena som avhandlas är alltifrån hur unga konsumerar nyheter och näthat, till hur det är att hitta kärleken online.

Lyssna på Halebops podd om att vara ung på nätet: acast.com/ungpanatet

Varje år drabbas 60 000 barn och unga av mobbning. Inte helt sällan sker det online, och ofta sker det från anonyma konton.

Från vuxenvärldens sida har reaktionen varit otillräcklig. Man har konstaterat att det är förbjudet och oacceptabelt. Men så länge man inte gör något åt kränkningarna, blir det bara tomma ord.

Vi måste göra mer. Inte bara genom nya lagar eller fler poliser, utan också genom att tala om vad som är okej och inte på nätet.

Därför glädjer det mig att vi är många som engagerar oss nu. Nya tv-program, som Morgans Mission, Det handlar om dig och Det handlar om oss, tar upp mobbning ur flera olika synvinklar. Företag och medier börjar engagera sig och politiker debatterar kränkningar på nätet. No Hate och den här sajten är ett exempel på ett viktigt engagemang.

Jag tycker inte man ska underskatta kraften i ett positivt budskap. Det spelar roll om vi är många som talar om att vi måste vara medmänniskor på nätet. Just därför har vi använt vårt medieutrymme för att berätta att det är härligt att lovebomba varandra.

Vår nya podcast Ung på nätet som vi gör tillsammans med Surfa lugnt är en del av det engagemanget. I fem avsnitt vill vi hjälpa föräldrar att förstå sina barns digitala liv. Vi kommer naturligtvis att prata om fällorna och farorna. Men lika lite som vi vill måla allt i rosenrött, vill vi avskräcka föräldrar från att låta sina barn experimentera och pröva gränser. Nätet ger barn och ungdomar fantastiska möjligheter och det är något alla föräldrar borde vara delaktiga i

Därför har vi också med oss internetforskaren Elza Dunkels som ständig gäst i podcasten. Hon har ett tydligt recept om ett schystare digitalt liv, som inte handlar om övervakning av ungas surfande eller förbud att använda sociala nätverk. I stället så handlar det om att bejaka ungas nyfikenhet och att bygga tillit, både mellan unga, men även mellan unga och föräldrar.

Lösningen är inte att föräldrar ska skapa konton på Snapchat och kräva att få bli vänner med sina barn. I stället bör man som förälder vara nyfiken, fråga om tjänsterna och visa att man har förtroende för sina barn. Och för unga är det lika viktigt att då och då släppa in vuxna i sina digitala liv. Precis som i alla relationer behöver man visa hur man kommunicerar och berätta om det som är nytt och roligt, men också om det som är jobbigt.

Det handlar helt enkelt om närvaro. Kan vi föräldrar stå och huttra i timmar i kylslagna hockeyhallar och ridhus för att peppa våra barn, så borde vårt engagemang också räcka till för barnens digitala liv. Vi borde kunna få våra barn att känna vårt stöd också på nätet. För tänk om alla ungdomar som i dag finns på de sociala nätverken kunde känna tillit till nätet och den miljö de vistas i. Tänk om de kunde bli ”gillade” för dem de är och slippa kränkande kommentarer.

Jag vet att det låter som en vision. Men det är en vision som jag brinner för.

/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.