Torsdag 29 Jul
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

5 enkla knep – så gör du för att inte näthata

Det här med vett och etikett på internet är inte alltid lätt. Men här kommer några enkla tips på hur du ska göra om du blir lite väl känslosam.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. En person du inte känner har lagt upp en bild på sin nya frisyr – du tycker inte att frisyren är så fin.

RÄTT: Du släcker ner bilden och går vidare med ditt liv. Alla behöver inte veta exakt vad du tycker om deras utseende.

FEL: Du skriver att personen är ful som stryk och att hen borde må skit över att hen existerar överhuvud taget.


Bildkälla

2. Du ser en artikel från en nyhetssajt om ett kontroversiellt ämne. Under artikeln har någon skrivit en kommentar som du inte håller med om.

RÄTT: Du går in och säger vad du tycker på ett artigt och respektfullt sätt.

FEL: Du skriver att personen som kommenterat är en dum hora som borde hålla sina åsikter för sig själv eftersom du har rätt utan att säga varför.


Bildkälla

3. Du läser en krönika som du tycker är helt uppåt väggarna fel och dum. Hur gör du?

RÄTT: Du delar krönikan på sociala medier och skriver en text om vad som är fel med texten, och hur du tänker angående den. Du argumenterar för din sak och uppmuntrar till en intressant diskussion.

FEL: Du mejlar skribenten och berättar hur ful och dum personen är, att hen är ett vidrigt rövhål och borde skjutas.


Bildkälla

4. Du läser en text eller ser ett tv-inslag om en politiker eller artist som hotats till livet, som får bo på skyddad adress och som fruktar för sitt och sin familjs liv. Vad tänker du?

RÄTT: Fy fan vad hemskt. Ingen ska behöva stå ut med det här. Nu får det vara nog med näthat.

FEL: Äh, lite sånt får man ju tåla om man tycker något om någonting.


Bildkälla

5. Du blir lite sugen på att näthata, att bara släppa ut all din ilska genom att hota någon eller skriva grova förolämpningar och förtal. Vad gör du.

RÄTT: Du ser att det finns en verklig kännande människa på andra sidan. Någons dotter, syster. bror, någons pappa. Någon som kommer bli rädd, arg och sårad över det du skriver. Du försöker därför hitta andra sätt att hantera dina känslor.

FEL: Du näthatar. Du hotar, du kränker, du beter dig som ett riktigt jävla praktarsle.


Bildkälla

Den 4 november är det No Hate-dagen, där Nyheter24 vill belysa näthat och uppmuntra till nätkärlek. Hjälp oss att sprida kärlek med taggen #NoHateSe

Ha en riktigt fin dag nu! :)

Har du utsatts för näthat?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe