Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Gustav mobbades i skolan – då gjorde Ulric något som förändrade allt

- 23/10/2016, 11:28 -
Ulric startade en grupp för Gustav åttaåriga Gustav.
1 av 10

Ulric startade en grupp för Gustav åttaåriga Gustav.

Privat

Ulrics inlägg i Gruppen som startade allt.
2 av 10

Ulrics inlägg i Gruppen som startade allt.

Facebook

Gruppen har nu bytt namn och organiserats om för att kunna hjälpa andra.
3 av 10

Gruppen har nu bytt namn och organiserats om för att kunna hjälpa andra.

Facebook

Så som Simon som mobbades i skolan.
4 av 10

Så som Simon som mobbades i skolan.

Facebook

I dag heter gruppen Gustavs Riddare
5 av 10

I dag heter gruppen Gustavs Riddare

Facebook

Gruppens originalbeskrivning.
6 av 10

Gruppens originalbeskrivning.

Facebook

Ulric Johansson startade gruppen för att han ville göra skillnad.
7 av 10

Ulric Johansson startade gruppen för att han ville göra skillnad.

Privat

Gustav är i dag åtta år och mobbningen har upphört.
8 av 10

Gustav är i dag åtta år och mobbningen har upphört.

Privat

Gustav har fått nya vänner och kontakter genom gruppen.
9 av 10

Gustav har fått nya vänner och kontakter genom gruppen.

Privat

Nu vill även Gustav att gruppen ska kunna hjälpa fler barn och unga.
10 av 10

Nu vill även Gustav att gruppen ska kunna hjälpa fler barn och unga.

Privat

För ett år sedan startade Ulric Jansson Facebook-gruppen "Vi som älskar Gustav". Nu vet han hur mycket stöd och kärlek på nätet kan betyda för någon.

Ulric Jansson är en person med ett stort kontaktnät, och en dag när han såg en bekant lägga upp en status på Facebook om att hennes son Gustav mobbades i skolan började han fundera.

– Hon skrev att sonen mobbades för att han klädde sig annorlunda och bröt normer. Då tänkte jag: vad kan jag göra för henne och för honom, berättar Ulric för Nyheter24.

Och han kom fram till att svaret på frågan inte var svårare än att visa Gustav kärlek och få honom att känna att det är okej att vara annorlunda och sticka ut.

Ulric gjorde då en lapp där det stod #ViÄlskarGustav och startade en Facebook-grupp där han bjöd in alla sina Facebook-vänner. Gruppen kallade han för "Vi som älskar Gustav".

Ulric med sin skylt till Gustav. Bildkälla: Facebook

Han skrev ner Gustavs historia och att syftet var att visa Gustav hur viktig han är.

Gruppens beskrivning. Bildkälla: Facebook

Och på bara några veckor exploderade gruppen. Tusentals människor, kändisar och politiker gillade gruppen och lade upp hälsningar till Gustav.

– Alla gjorde vad de var bra på. Vissa erbjöd hjälp till Gustavs mamma för att ställa skolan mot väggen, andra erbjöd sig att åka och hälsa på Gustav i skolan eller bara berätta att de gillade samma saker som han, säger Ulric.

Ulric Jansson. Bildkälla: Privat

Men det som gjorde gruppen så unik var att den samlade många människor som känner till skolsystemet, lagar och rättigheter som personer har, för att jobba mot samma mål. Och utan att de behövde ha möten eller organisera sig så gjorde alla det de var bäst på.

– Det var en häftig känsla, att så här många människor kunde stå upp för en person. Vi drev verkligen igenom de förändringar vi hoppades på. Vi förstod att den verkliga makten låg i att vi gjorde det här tillsammans, som grupp, säger Ulric.

Gustav är i dag åtta år och mobbas inte längre. Bildkälla: Privat

I dag mår huvudpersonen för gruppen, Gustav, själv bättre och känner sig tack vare de kontakter han fått via gruppen starkare. Han har fått några nya vänner i Stockholm och vågar göra sin egen grej.

Gruppen har i dag bytt namn till Gustavs Riddare och har 2 600 medlemmar. Tanken är nu att driva gruppen vidare. Om någon ser att någon blir mobbad på nätet är tanken att gruppen ska kunna ställa sig bakom den personen – precis som de gjorde med Gustav.

– Eftersom vi redan visat att vi kan vara väldigt konkreta och lösningsfokuserade vill vi ta all den kunskap vi i gruppen har och driva den vidare för en större sak.

Ulrics inlägg inför namnbytet på gruppen. Bildkälla. Facebook

När fallet med Simon, som Nyheter24 tidigare skrivit om, kom ut i media var Gustavs riddare snabba på att hjälpa till. Bland annat gav de Simons mamma råd och stöd i hur hon kunde prata med skolan om problemet så att det blev en förändring.

– Och det är så lätt att sprida kärlek på nätet, och är man några stycken som delar kan man driva igenom enorma förändringar väldigt fort. Vi kommer fortsätta att göra mer, avslutar Ulric.

Bildkälla: Facebook

Den här artikeln är en del i kampanjen #NoHate där Nyheter24 uppmärksammar fina initiativ som på sikt kan minska näthatet bland barn- och ungdomar på internet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om autistiske Teo som mobbades och misshandlades på sin skola, utan att någon ställs till svars.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde fler älska i stället för att hata på nätet?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe