Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Lavins bror om kärleken efter attacken: "Jag känner mig stolt"

- 22/10/2016, 10:20 -
Ett år har gått efter attacken på skolan Kronan i Trollhättan.
1 av 5

Ett år har gått efter attacken på skolan Kronan i Trollhättan.

Privat/TT

Leith berättar om sorgen.
2 av 5

Leith berättar om sorgen.

Privat

Lavin dödades när han försvarade barn på skolan.
3 av 5

Lavin dödades när han försvarade barn på skolan.

TT

Det har kommit hyllningar från hela världen.
4 av 5

Det har kommit hyllningar från hela världen.

TT

Nu släpps hans album.
5 av 5

Nu släpps hans album.

TT

Leith Eskandars bror Lavin dog när han försvarade skolbarnen under attacken i Trollhättan för ett år sedan. Nu berättar han om sorgen, saknaden och musiken.

Ett år har gått sedan dagen som förändrade Sverige – attacken på skolan Kronan i Trollhättan. Många av oss har fortfarande svårt att förstå vad som verkligen hände. Att förstå varför det hände är omöjligt.

En som gjort sitt bästa för att bearbeta sin sorg och alla mörka känslor är Leith Eskandar. Hans bror Lavin dödades när han försökte skydda skolans elever den 22 oktober 2015.

Leith har blandade känslor inför årsdagen. Han berättar för Nyheter24 att han är trött i kroppen och sliten av alla känslor.

– Det drar upp mycket minnen, absolut. Psykiskt har jag försökt hålla sorgen borta och fokusera på att göra klart min brors album och sprida det så folk hör, säger Leith till Nyheter24.

Leith berättar att året har varit "overkligt" och att det inte blir lättare att bearbeta händelsen men tiden, snarare tvärtom.

Men året har också varit ett år av hyllningar från hela Sverige, och till och med från superstjärnan Chris Brown.

– Det känns bra att folk hör av sig, många vill hylla honom. Jag har fått låtar skickade till mig, dikter, videor där barn sjunger hans låtar på skolavslutningar.

På årsdagen släpps resultatet av Leiths sorgearbete, Lavins album "Ängel". Nu ska broderns musik nå ut till världen.

– Jag känner mig stolt… men samtidigt känns det onödigt. Det var inte så här det skulle gå till, det var inte så här han skulle nå ut. Jag hade hellre velat att han var vid liv, säger Leith till Nyheter24.

Leith menar att all kärlek från hela landet värmer, men att sorgen aldrig går över.

– Jag har förlorat det käraste jag hade.

Här kan du lyssna på albumet:


Minns du vad du gjorde när du fick höra om skolattacken i Trollhättan?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe