ANNONS: Innehåll i samarbete med mySafety Försäkringar
1 av 2
2 av 2

De kämpar för att motverka näthat – en av dem tar hem det stora priset

I kampen mot näthatet är det hög tid för prisutdelningen av utmärkelsen Årets Nätängel. Här är de grymma nätkämpar som nominerats!


Hot och hat på nätet blir allt vanligare och är tyvärr något som många personer råkar ut för dagligen. För tredje året i rad tar Nyheter24-Gruppen ställning mot hatet genom NoHate-dagen och hashtagen #nohatese, som är fortsatta aktiveringar av Statens medieråds engagemang No Hate Speech Movement.

I år delas det viktiga priset Årets Nätängel ut av mySafety tillsammans med Nyheter24-Gruppen och är en del av #nohatese-aktiveringen. Priset syftar till att lyfta problemet med näthat till en ny nivå genom att uppmärksamma, belysa och prata om det. Alla personer som nominerats till det ärofyllda priset har gjort något konkret och aktivt för att sätta ner foten och motverka hatet på internet.

Årets jury består av Kristina Axén Ohlin (Surfa Lugnt), Ängla Eklund (Institutet för juridik och internet), PA Prabert (mySafety Försäkringar), Henrik Eriksson (Nyheter24-Gruppen) och Fanna Ndow som är förra årets vinnare.

De fyra kämpar som juryn nominerat till Årets Nätängel 2016 är:

Ulric Jansson, projektledare och nätkämpe.
Ulric är nominerad för att han startade en Facebookgrupp för att hjälpa sjuårige Gustav som var mobbad. Tack vare gruppen har Gustav fått ett enormt stöd och flera nya vänner, samtidigt som medlemmarna i gruppen kämpar vidare med att hjälpa andra som råkar illa ut.

– Vi drev verkligen igenom de förändringar vi hoppades på. Vi förstod att den verkliga makten låg i att vi gjorde det här tillsammans, som grupp, säger Ulric.

Ulric Jansson

Lisa Bjurwald, svensk journalist och författare.
Lisa är nominerad för att hon med ändlös energi tar fighten mot näthat och rasism och fortsätter att göra skillnad när många andra tappar orken.

– Näthatet är numera utbrett och får många allvarliga konsekvenser, från unga människor som trakasseras i sociala medier på grund av sitt kön eller sin etnicitet, till politiker, jurister och journalister som hotas på grund av sina yrken, säger Lisa Bjurwald.

Lisa BjurwaldFrifagbevegelse

Roba Alkhateeb, skapare av Facebookgruppen ”Pink Room”.
Roba är nominerad för att hon skapat ett forum vars syfte är att få slut på hatet mellan unga tjejer. På nolltid har gruppen fått över 60 000 medlemmar – ett kvitto om något på att den här typen av grupp verkligen behövs.

Roba Alkhateeb

Freja Lindberg, fotograf och queer- och transaktivist.
Freja är nominerad för att hen kämpar för transpersoners och icke-binäras rätt att få synas och höras överallt – inte minst på internet.

Freja Lindberg

Läs mer om Årets Nätängel här.

/
/
/
Är du bra på att sprida kärlek på nätet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.