Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Jurist om nya lagen mot näthat: "Vi täpper igen en lucka"

. Foto: TT

En ny lag kommer förmodligen att börja gälla den första januari så att det äntligen blir brottsligt att sprida kränkande bilder på nätet.


Läs mer

I januari kommer troligen den nya lagen olaga integritetsintrång att börja gälla i Sverige. Den nya lagen är än så länge ett förslag och innebär att bland annat hämndporr blir olagligt, alltså att det blir brottsligt att dela med sig av känsliga bilder eller filmer på nätet.

– Det är till exempel nakenbilder eller andra bilder som är kränkande, säger juristen Elsa Karlefors till Nyheter24.

Men även fler förändringar för att stoppa näthat är på gång. Tanken är att göra lagen mer modern.

– Att modernisera brott som man ofta talar om när det handlar om näthat, som till exempel olaga hot och ofredande, är nödvändigt för att vi i vår samtid ska kunna ta till oss de här brotten och veta vad som är okej och inte, säger Elsa Karlefors.

Vad tror du att den stora skillnaden kommer att bli?

– Dels kommer vi att kunna lagföra personer som utsätter någon annan för kränkningar genom att sprida bilder som är kränkande. Idag kan vi inte det. Ibland kan det falla under brottet förtal, men inte alltid. Så på så vis blir det en bra ändring. Vi täpper igen en lucka som har funnits i lagstiftningen.

Se hela intervjun med Elsa Karlefors berätta om vad de största skillnaderna kommer att bli med lagändringen.

Har du blivit utsatt för näthat?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.