Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Johanna Nordström om hoten mot familjen: "Det är sjukt"

Johanna Nordström
Johanna Nordström. Foto: Privat

Johanna "Jonielol" Nordström är en av de mäktigaste ungdomarna på nätet. Men hon får också mycket sjukt hat.


Läs mer

Hon är en av Sveriges mest kända profiler på nätet. Under namnet "Skitjobbig" har Johanna "Jonielol" Nordström nästan 140 000 följare på Twitter, och på Instagram är det över 30 000 som följer henne.

Johanna, 21, är uppväxt på internet, och om du någonsin varit ute på nätet har du sett åtminstone någon av hennes skapelser.

Hon har jobbat som sociala medier-redaktör på både Lajkat och Nyheter24, och nu gör hon humor för P3. Johanna Nordström har med andra ord sett allt det otroliga man kan åstadkomma via nätet. Men hon har också sett den mörka sidan.

– På Twitter är det mest hat, på Instagram är det nästan bara fina kommentarer. På Twitter är det lättare att låtsas att vara någon annan, säger Johanna till Nyheter24.

Sorgligt nog är Johanna van vid hat, hot och nedsättande kommentarer. Men det finns en viss typ av hot hon tycker är extra allvarliga.

– När folk tycker man är så tråkig att de ska döda mig, eller ge sig på min familj, "jag vet var din familj bor". Då blir det mer allvarligt. Det är ganska sjukt, säger hon.

Har du pratat med din familj om detta?

– Ja, de vet att jag får hat, men jag kanske inte har sagt att folk kollar var de bor. Men jag är noggrann med att inte lägga upp bilder med min pappa till exempel. Han vill verkligen inte vara med.

Hur ska man göra om man blir näthatad?

– På senare tid har jag börjat visa för mina följare vilka de här personerna är. Konfrontera om du vet vem det är, för folk vet oftast inte vad de ska svara, då vinner man. Om det är trollkonton är det bara att blocka.

Läs också om vad vi på Nyheter24 gör mot näthat

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått näthat?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.