Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Har du blivit näthatad? Här är det viktiga du måste göra då

. Foto: TT

Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.


Läs mer

Alltför många människor utsätts för hat, hot och kränkningar på nätet. Samtidigt kanske inte alla vet hur man ska göra eller var kan vända sig om man blir utsatt för trakasserier av olika slag på nätet.

Nyheter24 har pratat med Elsa Karlefors som är jurist och som jobbar och föreläser mycket om frågor kring kränkningar på nätet.

– Det är så att allting som känns obehagligt inte behöver vara olagligt, men om det är något som inte riktigt känns bra ska man samla bevis, säger hon.

Ett exempel på ett bevis kan vara en skärmdump på en kränkande kommentar eller ett hot. Det är viktigt att samla på sig bevis och spara allt, menar Elsa Karlefors.

– Det ska framgå vilket datum det är. Sen kan man be en vän titta på bilden, för om det skulle bli en eventuell rättegång kan den här personen vittna om bildens äkthet. Därefter bör man göra en polisanmälan så snabbt som möjligt, säger Elsa Karlefors till Nyheter24.

- Se hela intervjun med Elsa Karlefors i spelaren ovanför. -

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du blivit utsatt för näthat?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.