Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Här är Rebecca Blacks bästa råd till dig som blir näthatad

Rebecca Black blev väldigt näthatad efter hon släppte "Friday" för sex år sen.
Rebecca Black blev väldigt näthatad efter hon släppte "Friday" för sex år sen. Foto: Youtube/Rebecca Black

Det har gått sex år sen "Friday" släpptes och Rebecca Black näthatades. Nu jobbar hon som mentor för unga hoppfulla musiker.


Läs mer

2011 blev Rebecca Black en av världens mest näthatade personer när hennes video till låten "Friday" hånades över hela världen. Hatet var överallt och det ledde till slut till att Rebecca, som bara var tretton år gammal, hoppade av skolan. 

– Internet har många vackra sidor till sig så även om det är en stor läskig plats ibland så är det en väg att träffa nya vänner och kreativa människor. Jag har så många vänner som jag träffat på nätet och som bor på andra sidan landet, säger Rebecca Black till Nyheter24

Bildkälla: Facebook

Nu, sex år senare, är hon tillbaka och starkare än någonsin. Med en framgångsrik kanal på Youtube och i samband med att hon släppt sin debut-ep "RE/BL" är hon nu ute på turné för att träffa ungdomar och fans som en mentor.

– Jag tror att viktigt att man pratar om näthat, något jag själv gjorde fel då. Det är någonting som jag fortfarande jobbar med och det är att inte förneka dina egna känslor. Om du lägger ut något på nätet och folk hatar sönder det så är det självklart att du får vara ledsen. Känslorna kommer vara där tills du tar tag i dem, säger Rebecca.

Bildkälla: Youtube

Rebecca säger att det tog henne väldigt lång tid innan hon tog tag i sin egen ledsamhet. Allt hat förvandlades till en dimma som hon inte tog tag i förrän hon blev äldre. Därför vill hon att om man ska prata med någon om man möts av näthat. 

– Var inte rädd för att dela med dig av vad som händer. Tillåt dig själv att känna stolthet för jobbet du faktiskt gjort. Om jag kunde haft någon att prata med när jag var 13 som berättade att "allt skulle bli okej". Allt kommer inte vara dåligt, det hade jag behövt höra.

Att få vara en mentor för unga är en dröm som blivit verklighet för Rebecca Black.

– I min värld så är det ingen som kan höra sådana hemska ord, läsa sådana hemska saker och inte känna någonting, säger hon och fortsätter:

– Jag har hört så många historier från ungdomar som jag pratat med och därför tror jag att det är viktigt att prata om det. Jag är så glad att kunna vara en potentiell mentor som kanske går igenom exakt samma sak som jag gjorde när jag var 13.

Läs hela intervjun med Rebecca Black här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du mötts av näthat?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.