Rebecca Black blev väldigt näthatad efter hon släppte "Friday" för sex år sen.
Rebecca Black blev väldigt näthatad efter hon släppte "Friday" för sex år sen. - Foto: Youtube/Rebecca Black

Här är Rebecca Blacks bästa råd till dig som blir näthatad

Det har gått sex år sen "Friday" släpptes och Rebecca Black näthatades. Nu jobbar hon som mentor för unga hoppfulla musiker.


2011 blev Rebecca Black en av världens mest näthatade personer när hennes video till låten "Friday" hånades över hela världen. Hatet var överallt och det ledde till slut till att Rebecca, som bara var tretton år gammal, hoppade av skolan. 

– Internet har många vackra sidor till sig så även om det är en stor läskig plats ibland så är det en väg att träffa nya vänner och kreativa människor. Jag har så många vänner som jag träffat på nätet och som bor på andra sidan landet, säger Rebecca Black till Nyheter24

Bildkälla: Facebook

Nu, sex år senare, är hon tillbaka och starkare än någonsin. Med en framgångsrik kanal på Youtube och i samband med att hon släppt sin debut-ep "RE/BL" är hon nu ute på turné för att träffa ungdomar och fans som en mentor.

– Jag tror att viktigt att man pratar om näthat, något jag själv gjorde fel då. Det är någonting som jag fortfarande jobbar med och det är att inte förneka dina egna känslor. Om du lägger ut något på nätet och folk hatar sönder det så är det självklart att du får vara ledsen. Känslorna kommer vara där tills du tar tag i dem, säger Rebecca.

Bildkälla: Youtube

Rebecca säger att det tog henne väldigt lång tid innan hon tog tag i sin egen ledsamhet. Allt hat förvandlades till en dimma som hon inte tog tag i förrän hon blev äldre. Därför vill hon att om man ska prata med någon om man möts av näthat. 

– Var inte rädd för att dela med dig av vad som händer. Tillåt dig själv att känna stolthet för jobbet du faktiskt gjort. Om jag kunde haft någon att prata med när jag var 13 som berättade att "allt skulle bli okej". Allt kommer inte vara dåligt, det hade jag behövt höra.

Att få vara en mentor för unga är en dröm som blivit verklighet för Rebecca Black.

– I min värld så är det ingen som kan höra sådana hemska ord, läsa sådana hemska saker och inte känna någonting, säger hon och fortsätter:

– Jag har hört så många historier från ungdomar som jag pratat med och därför tror jag att det är viktigt att prata om det. Jag är så glad att kunna vara en potentiell mentor som kanske går igenom exakt samma sak som jag gjorde när jag var 13.

Läs hela intervjun med Rebecca Black här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du mötts av näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.