En ledsen tjej och en ledsen kille. Kollage
Psykisk ohälsa ökar bland ungdomar. - Foto: Lise Åserud/Stina Stjernkvist /TT

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.


Tyvärr är psykisk ohälsa ett växande problem bland Sveriges unga. Vissa experter talar till och med om ”generation oro”. 

Enligt Folkhälsomyndigheten känner 70 procent av alla 15-åriga flickor stress i skolan. En tredjedel av alla 15-åriga pojkar och 60 procent av alla 15-åriga flickor har minst två psykosomatiska besvär i veckan, alltså till exempel magont, huvudvärk, nervositet eller sömnbrist.

Och tyvärr sticker faktiskt norra Europa ut i världen när det gäller pyskisk ohälsa bland unga. 

På Folkhälsomyndigheten tror man att det svenska skolsystemet och förändringar på arbetsmarknaden kan ha ett finger med i spelet när det gäller oron hos undgomar. Men vad tror ungdomar själva?

I rapporten Ungdomsfokus har svenska ungdomar fått frågan varför de tror att psykisk ohälsa bland ungdomar ökar. Och det är varken skola eller arbetsmarknad som hamnar högst upp. 

Jämförelse med andra och mobbing dominerar

Hela 70 procent tror att den psykiska hälsan bland unga beror på att man jämför sina egna liv med andra personer på sociala medier. Alltså att man önskar att livet såg ut som de där bilderna man likear eller klippen man tittar på. 

Över hälften av unga tror att kränkningar och mobbing på sociala medier är en bidragande orsak till ökad psykisk ohälsa. Att världen flyttat in i mobilen gör att mobbing och kränkningar, men även jämförelse med andra omger barn dygnet runt, menar rapporten Ungdomsfokus från Rasmussen Analys. 

Skolan kommer först på fjärde plats i rankingen, och endast var fjärde ungdom tror att svårigheter att få jobb har något med den psykiska ohälsan att göra. 

Den 4 november är det No Hate-dagen. Ta gärna lite extra tid på att fundera på hur dina handlingar i sociala medier påverkar andra – och sprid gärna lite positiva vibbar. Gör det till en vana att säga bra saker till andra och att inte ta för givet att alla mår superbra hela tiden. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Mår du dåligt ibland?
Tack för din röst!