Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

En ledsen tjej och en ledsen kille. Kollage
Psykisk ohälsa ökar bland ungdomar. Foto: Lise Åserud/Stina Stjernkvist /TT

Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.


Läs mer

Tyvärr är psykisk ohälsa ett växande problem bland Sveriges unga. Vissa experter talar till och med om ”generation oro”. 

Enligt Folkhälsomyndigheten känner 70 procent av alla 15-åriga flickor stress i skolan. En tredjedel av alla 15-åriga pojkar och 60 procent av alla 15-åriga flickor har minst två psykosomatiska besvär i veckan, alltså till exempel magont, huvudvärk, nervositet eller sömnbrist.

Och tyvärr sticker faktiskt norra Europa ut i världen när det gäller pyskisk ohälsa bland unga. 

På Folkhälsomyndigheten tror man att det svenska skolsystemet och förändringar på arbetsmarknaden kan ha ett finger med i spelet när det gäller oron hos undgomar. Men vad tror ungdomar själva?

I rapporten Ungdomsfokus har svenska ungdomar fått frågan varför de tror att psykisk ohälsa bland ungdomar ökar. Och det är varken skola eller arbetsmarknad som hamnar högst upp. 

Jämförelse med andra och mobbing dominerar

Hela 70 procent tror att den psykiska hälsan bland unga beror på att man jämför sina egna liv med andra personer på sociala medier. Alltså att man önskar att livet såg ut som de där bilderna man likear eller klippen man tittar på. 

Över hälften av unga tror att kränkningar och mobbing på sociala medier är en bidragande orsak till ökad psykisk ohälsa. Att världen flyttat in i mobilen gör att mobbing och kränkningar, men även jämförelse med andra omger barn dygnet runt, menar rapporten Ungdomsfokus från Rasmussen Analys. 

Skolan kommer först på fjärde plats i rankingen, och endast var fjärde ungdom tror att svårigheter att få jobb har något med den psykiska ohälsan att göra. 

Den 4 november är det No Hate-dagen. Ta gärna lite extra tid på att fundera på hur dina handlingar i sociala medier påverkar andra – och sprid gärna lite positiva vibbar. Gör det till en vana att säga bra saker till andra och att inte ta för givet att alla mår superbra hela tiden. 

Mår du dåligt ibland?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.