Anders Arga Snickaren Öfvergård
Anders "Arga Snickaren" Öfvergård står åtalad för ringa stöld. - Foto: Simon Eliasson/TT Bild, Stella Pictures.

Anders "Arga snickaren" Öfvergård svarar på nya anklagelserna: "Jag har inte tagit någon öl"

Anders "Arga snickaren" Öfvergård har åtalats för ringa stöld då han missade att blippa tre köttbitar i självscanningen på Ica. I förundersökningsprotokollet och under rättegången framkom det nya anklagelser mot Öfvergård. Nämligen att han även skulle ha tagit öl. – Det här är ju så knasigt, säger Anders Öfvergård.


Anders "Arga snickaren" Öfvergård greps – misstänkt för att ha stulit kött på Ica

Det var bara några dagar före midsommar – den 21 juni närmare bestämt – som den folkkära programledaren Anders "Arga snickaren" Öfvergård, 55, greps på Ica Maxi Värmdö.

En väktare, som under den aktuella dagen var civilklädd butikskontrollant, hade noterat att Anders Öfvergård inte hade blippat tre köttbitar – två ryggbiffar och en entrecote. 

Ett misstag, säger Öfvergård. Men både väktaren och butiksägaren trodde annorlunda.

Anders Öfvergård nämnde att han var känd och hade en önskan om att det hela skulle "skötas snyggt". Bildkälla: Stella Pictures.

Butiksägaren menar att Öfvergård har stulit av honom i 10 års tid, och i förhör med polisen berättade väktaren att Ica-chefen hade sagt att han skulle gå hem och fira Anders Öfvergårds gripande med champagne.

Detta då Öfvergård, enligt Ica-chefen, har varit ett "arbetsmiljöproblem" för de anställda. Vid en tidigare avstämning ska Öfvergård ha "släppt påsarna och sprungit".

– De hade uppmärksammat honom tidigare. Ica-handlaren sa att han skulle hem och fira med champagne för att det äntligen var över. Detta just för att han hade varit så aggressiv, dryg och otrevlig vid konfrontation att de inte fick ingripa mot honom längre på grund av arbetsmiljön. Så uppfattade jag det, sa väktaren i förhöret.

Det köttet som Anders Öfvergård inte betalade för på Ica Maxi Värmdö, ett par dagar före midsommar. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Anders Öfvergård och butiksägaren har samma golfklubb

I förhöret med väktaren så framkommer det att både butiksägaren och Anders Öfvergård spelar på samma golfklubb.

– De har samma golfklubb och han (butiksägaren, reds. anm) sa att han kan ta öl därifrån med. Vi stod ganska länge eftersom polisen tog min griprapport. Handlaren stod utanför och väntade för han ville se honom i ögonen, säger väktaren i förhöret som är med i polisens förundersökningsprotokoll.

Del ur polisens förhör med väktaren. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll.

Anders Öfvergård svarar på nya anklagelserna i sin rättegång: "Jag har inte tagit någon öl"

Anders Öfvergård har åtalats för ringa stöld, och rättegången har ägt rum i Nacka tingsrätt. Som försvarare har Anders Öfvergård stjärnadvokaten Johan Eriksson.

Han räknas till en av Sveriges främsta försvarsadvokater och har under sin långa karriär haft klienter som Drottninggatan-terroristen Rahmat Akilov, massmördaren Mattias Flink, SD-politikern Kent Ekeroth och en av de som män som åtalades för det uppmärksammade helikopterrånet i Västberga år 2009.

Anders Öfvergårds advokat Johan Eriksson, delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Under rättegången, som ligger ute på Prime Crime, ger Anders Öfvergård sin version av vad som hände där på Ica Maxi Värmdö. Och då kommenterar Öfvergård anklagelserna om att han skulle ha stulit öl på sin golfklubb.

Advokat Johan Eriksson frågar Öfvergård under rättegången om han kände butiksägaren sedan tidigare. Öfvergård svarar då att han vet vem ägaren är eftersom de spelar golf på samma golfklubb. 

Anders Öfvergård menar också att då han är en offentlig person så pratas det en hel del, och att det är baksidan med kändisskapet.

– Jag är ju – återigen – en offentlig person. Jag har ögonen på mig hela tiden. Jag har ju också hört till och med att jag inte skulle ha betalat öl på min egen golfklubb. Det här är ju så knasigt. Jag har ett konto där så jag förbetalar där, där det då dras av på den betalningen jag har gjort. Jag har ögonen på mig så folk kan tänka "att han betalar inte". Och så blir det väldigt mycket prat. Det här är ju baksidan. Så är det, säger Anders Öfvergård under rättegången.

Väktarens plötsliga avslöjande i rättegången: "De slipper avstämningar på ICA"

Dömdes för köttstölden

I augusti 2023 så föll domen mot Anders Öfvergård. Han dömdes för ringa stöld, och straffet blev dagsböter på totalt 40 000 kronor. Utöver det fick han betala 1000 kronor till Brottsofferfonden. 

Men vad var det som gjorde att Tingsrätten dömde Öfvergård? Nyheter24 har läst domen och listar här de tre detaljerna i domen som fällde Anders Öfvergård.

Anders Öfvergård. Bildkälla: Stella Pictures.

1. Väktarens vittnesmål

Väktaren har jobbat på just Ica Maxi Värmdö sedan april 2023. Men det var inte hans första jobb direkt. Innan dess hade han jobbat i elva år på en Ica-butik i en väldigt brottsutsatt Stockholmsförort. 

De sista tre åren innan han kom till Ica Maxi Värmdö så var han självscanningsansvarig. Han har varit med om hundratals ingripanden, och tingsrätten fann väktarens vittnesmål trovärdigt.
Att väktaren, som fått i uppdrag att punktmarkera Öfvergård, hade honom under konstant uppsikt var även det något som vägde tungt.

2. Anders Öfvergårds version var "märklig"

Anders Öfvergård menade att han scannade varje köttbit samtidigt som den låg i påsen. Den förklaringen tycker tingsrätten är "märklig".

3. Varför reagerade inte Öfvergård på summan?

Det kött som Anders Öfvergård tog på Ica Maxi – en entrecote och två ryggbiffar – var totalt värda 394 kronor. När Anders Öfvergård drog sitt kort i terminalen så betalade han ett belopp om 397 kronor.

Tingsrätten skriver i domen att det är "svårt att förstå" varför Anders inte reagerade på den låga summan. Han borde helt enkelt ha kopplat att köttet han hade i påsen översteg det belopp som han faktiskt betalade.

Anders Öfvergård betalade för en bit Gruyere-ost, mjölk, grädde, ryggbiff och en entrecote. Men tre köttbitar missade han att scanna. Han döms nu för ringa stöld. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Läs mer om Anders "Arga snickaren" Öfvergård:

Anders Öfvergårds drag i rättegången – tagit in stjärnadvokaten Johan Eriksson

Chefen på Ica Maxi firade med champagne när Anders Öfvergård greps: "Stjäl regelbundet"

Arga snickaren greps för att ha stulit mat på Ica – har en enorm förmögenhet

Väktarens plötsliga avslöjande i rättegången mot Öfvergård – de slipper kontroller på Ica

Det sa Anders Öfvergård när han greps på Ica Maxi: "Sa att han var känd..."

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!